Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jelena:Já ti taky přeji hezký večer . :-)
Jinak jsem při rýsování použila přesně tvůj návod a myslím si , že je ta úloha opravdu nevhodně zadaná . :-(
↑ Ivana:
Ivano, tak jsem to jeste prepocitala sinovou, kosinovou vetou a mam toto - delsi strana AB - 7,5 cm, BC 5,6 cm, teznice 6,6 a vyska 5,4 cm. Tak pokud budes mit naladu a cas - budu doufat, ze to podle toho overis :-)
↑↑ curtis:↑↑ jelena:
Tak jsme ten příklad s Jelenou daly dohromady , snad je to už správně , ale já si neodpustím poznámku :
Příklad se mi zdá příliš kombinovaný , pokud bych takový příklad zadala ve třídě , přidala bych k němu alespoň nějaký návod . Dále bych příklad volila tak , aby byl ve větším měřítku , protože by se daly lépe trojúhelníky lépe sestrojit . A nemohu se zbavit pocitu , že čísla byla volena narychlo z hlavy .
Ono totiž hned napadnou čísla 8 a 6 a úhel 60° a je to jasné , ale jak patrno , nebylo tomu tak . Ale to je jen můj názor a protože jsme s tím příkladem
strávili všichni dost času , myslím si , že se mohu k němu takto vyjádřit .
Přeji nám všem hezký sváteční den . :-)

Tohle téma už je přepříspěvkované, tak ho uzavřu. A abych shrnul cca 20 posledních příspěvků:
Známe dva údaje, které nám umožní sestrojit trojúhelník A'B'C' s hledaným trojúhelníkem podobný
(v našem případě
AB : BC= 4:3
beta je 60°)
a součet (obecněji lineární kombinaci) L(ABC) nějakých lineárních rozměrů hledaného trojúhelníka
(v našem případě L(ABC)=ta+vb)
V těchto případch je univerzální postup takový, že sestrojíme onen podobný trojúhelník A'B'C' (rozměr zvolíme libovolně), pro něj sestrojíme příslušnou lineární kombinaci rozměrů L(A'B'C'),a následně zobrazíme ve stejnolehlosti, jejíž koeficient je L(ABC)/L(A'B'C').
Ostatně toto i s pěkným obrázkem už tu psala i Jelena, jen nevím, proč to pak bylo přebito sinovými a cosinovými větami.
viz http://matematika.havrlant.net/forum/vi … 940#p11754