Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Tento úkol jsem dostal od pana učitele a chce po mě vypočítat kolik procent je odpad (odpad je brán jako všechno co není kružnice).
Je ale potřeba to počítat s písmenky a to tak, že znám jen stranu a.
Ten obrazec je čtverec takže strana a je i na svislé straně.
Byl bych vám moc vděčný za postup.
Děkuji moc.
Hľadané:
, S1 - obsah kruhov, S2 - obsah štvorca:
, S3 - obsah malých kruhov, S4 - obsah veľkého kruhu

r - polomer maleho kruhu
u - uhlopriečka štvorca, a - priemer veľkej kružnice, x - vzdialenosť vrcholu štvorca od najblizšieho maleho kruhu
y - vzdialenosť stredu maleho kruhu od vrcholu štvorca

, K - percentualna hodnota odpadu
Snáď je to už dobré
průměr velké kružnice je roven straně čtverce
úhlopříčka čtverce je podle Pythagorovy věty rovna 
na průměry 2 malých kružnic zbývá
, takže průměr malé kružnice je 
Plocha velkého kruhu 
Plocha malého kruhu
násobeno 4 kruhy = 
Sečteno: 
Teď to můžeš buď odečíst od plochy čtverce a dát do trojčlenky nebo rovnou počítat s tím, že
je 100 % a
je x % a pak odečtením zjistit odpad.
Mně vyšel odpad okolo 8 %. Ale je možné, že jsem se někde spletla, chtěla jsem jen ukázat, že to jde řešit i základní matematikou. :)
↑ Mr.Pinker:
nezlobte se na mě, ale tohle nebude učivo ZŠ

↑ Mr.Pinker:
Trocha interpunkce by tvému příspěvku velmi prospěla, možná by pak bylo i jasné, co jsi tím chtěl říct.
↑ Ivana:
Ivano, zdravím srdečně.
Vím, že Ty to posoudíš daleko lépe, ale není to smutné, když už ani toto není účivo základní školy?
Tady se přece nepoužívá nic jiného než Pythagorova věta a trošku pozornosti při zakreslení pravoúhlého rovnoramenného trojuhelničku v rožku čtverce.
Myslím, u ↑ gadgetka: je troška nepozornosti, že nezahrnula do výpočtu take "kousek" uhlopříčky, který zbývá za poloměrem malé kružnice až do vrcholu čtvrce - viz obrázek od kolegy Zdeňka (děkuji).
u ↑ BakyX: to zahrnuto je (8. řádek), další úpravy se mi zdaji také v pořádku.
↑ jelena:
Děkuji, máš pravdu, to mi nedošlo ... mám pocit, že se tu už někdy podobný příklad řešil ... jen se mi nedaří ho najít :)
Možno myslíš toto: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=103413#p103413
Tam bol ten obrázok iný a bola zadaná strana "a".
↑ BakyX:
ááno, to je ono :)
Jj, je to jiné, ale věděla jsem, že ten kousek, na který já zapomněla někde malovala Ivana ... a je to tak. Děkuji. :)
↑ jelena:Zdravím na Opavsko :-)
K tomu příkladu a náročnosti bych jen dodala , že jde pravda o Pyth. větu a trocha té pozornosti, ale je to trochu náročnější obrazec .
Ale , autor dotazu uvádí , že příklad dostal od pana učitele pravděpodobně jako úkol navíc pro šikovnějšího žáka , tak to je pak něco jiného, ale řešit tuto úlohu frontálně ? No nevím , do toho bych se při počtu hodin matiky týdně a při počtu žáků ve třídě a při množství látky v tom kterém ročníku asi nepouštěla.
Jen jako dobrovolný domácí úkol , a tak to možná bylo myšleno :-)
↑ Ivana:
Děkuji, Ivano, a také zdravím :-) Asi ano - že je to samostatný úkol.
Jen jsem vybavila, jak náš Honza popisoval, že v hodinách obvykle pospává, aby nerušil ostatní, pokud se ho paní učitelka zeptá, tak si necha naznačit otázku, odpoví a pospává dál. Ona je zlatá, stará se o všechno perfektně, ale také říká, že v hodině musí zvladnout v témpu slabších atd.
Teď jsou na škole v přírodě. Když jsem včera viděla tu tlupu dětí, rodičů a 4 nebo 5 autobusů... A učitelky a vychovatelky ŠD - pořád klid, úsměv, přehled. Jak to děláte, můj obdiv. Děkuji.
Myslím, že táto úloha je v podstate pre ZŠ. Pri mojom riešení (viz. hore) som sa snažil nepoužiť nič zo strednej školy (preto som neusmerňoval zlomky). Pytagorova veta a vyberanie pred zátvorku je učivo ZŠ. Tak isto vzorce na obsahy atď...Problém je, že je to veľmi veľa počítania :(