Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Posledními příklady, které bych potřeboval vysvětlit k rychle se blížícím přijímačkám na VŠE jsou:
1. Příklad
Uvažujeme funkci f definovanou na množině (-nekonečno, +nekonečno) předpisem f(x) = x(na druhou) - 3x. Množina všech reálných čísel a, pro která platí f(a) - f(a-1) < 2, je rovna množině:
A) (-nekonečno, -3) ; B) (-3, +nekonečno) ; C) (3, +nekonečno) ; D) (-nekonečno, 3) ; E) jiné
2. Příklad
Počet všech x náležících <3pí/2, 2pí), pro která platí 2cosx + "odmocnina ze 2sin(2x) = 0, je roven číslu:
"odmocnina pouze ze 2
A) 1 ; B) 2 ; C) 3 ; D) 4 ; E) jinému
3. Příklad
Definiční obor funkce f definované předpisem f(x) = log(|x + 1| - | 1 - 2x| + 3) je roven množině:
A) (-nekonečno, -1) ; B) (-1, 5) ; C) (5, +nekonečno) D) (-nekonečno, -1) U (5, +nekonečno) ; E) jiné
Věřím, že jaksi zmatečný zápis bez větších problému pochopíte a příklady úspěšně vyřešíte. Samozřejmě mi srdce zaplesá i nad řešením méně příkladů. :))
S pozdravem
Richard Novák

3. Příklad: když máš možnosti na výběr (ty testy znám, sám je tady mám, a čeká mně to možná příští rok, pokud se nerozhodnu pro pekelně drahý BBA program (nabídka se mi dostala do ruky minulý týden, vypadá moc pěkně, až na ty prachy), ale to sem nepatří
Když máš možnosti, dosaď si pro zajímavost za x nějaké hodnoty, které se ti nabízí (já si udělal 0 a +6). Když dosadím za x 0, vyskočí na mně logaritmus 3, tedy ten smysl má, možnost A možno zavrhnout. Když si dosadím za x šestku vypadne na mně log(7-11+3) = log(-1) tedy nesmysl. Takže možnosti s +nekonečnem možno zavrhnout, stejně tak s -nekonečnem. Z toho je dál jasné :) Přijít na ten interval postupným "odhazováním" abs. hodnot, atd mi přijde pruda, pokud máš možnosti co si můžeš dosadit, dosaď si.
Jinak, OT: uvažuju o tom, že založím speciální vlákno (asi sekce ostatní), kde vyřeším vzorové testy k PZ na VŠE (pokud tu najdu fascikl, ve kterém to mám, počítat znovu se mi to nechce)
OT2: ostatní dva řešit nemohu, musím odjet na jednání, prosím kolegy o případné dořešení (pokud nemají čas, tak až se vrátím to dořeším)
↑ frank_horrigan:
Díky Ti za cenné rady.
Co se týče založení samostatného vlákna, které bude nést název "řešení přijímacích textů" nebo podobně, a zde zobrazení jednotlivých škol, je bezvadný nápad. Pro studenty je to opravdu přínosné a zamezíš tím vzniku přílišného množství nových témat. Jen je třeba, aby bylo vše dobře na očích.
I kdybys to nenašel, u VŠE by neměl být problém. Ty příklady nejsou těžké (alespoň ty za 5 bodů), i když sem tam se něco objeví.
↑ zdenek1:↑ zdenek1:
Pro laika je to celkem těžce pochopitelné, ale děkuji ti moc.
musíš znát goniometrickou tabulku pak skoušíš do zadaný rovnice vkládat hodnoty, například sin pí/2 je 1/2- vložíš to do rovnice 1/2, když se rovnice bude rovnat, máš jedno x,...takhle to všechno zopákneš zadaném intervalu, tedy <3pí/2, 2pí)
Stránky: 1