Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Moc bych poprosila - z přijímaček na VŠ, nevím si s tím rady...
1) Množina všech reálných čísel, pro která platí log9 x < 0, je rovna množině:
Jak to prosím vypočítám, jaký je postup?
a pak něco obdobného:
2) Množina všech reálných čísel, pro která platí (2/3) na ixtou < -1
Taky prosím o postup...
Moc Vám všem děkuji :)
Když řeším např. nerovnici 5x + 30 > 10 , tak postupně dostávám 5x > -20 , x > -4 .
Z poslední nerovnice bezprostředně vidíme, že všechna reál. čísla x, která ji vyhovují, jsou právě ta reálná čísla, která leží
v intervalu ( -4, +oo ) , což je podmnožina množiny reál. čísel . Můžeme tedy říci :
"množina všech reálných čísel, pro která platí 5x + 30 > 10, je rovna množině ( -4, +oo ) " .
Tolik pokud jde o tu slovní formulaci. Druhá věc je, jestliže Ti působí potíže vlastní vyřešení těch nerovnic, což jsem ale nepředpokládal,
protože jsou velmi lehké. Základní poznatky o exponenciální a logaritmické funkci by měly stačit.
↑ Nikourek:
mám otázku :-) je to log 9x nebo log o základu 9?
↑ Rumburak:
nerovnice apod.jsou lehké, to umím, například ten příklad, který si napsal :-)
Nechápu prostě jen ten logaritmus :-(
↑ Nikourek:
Když jsem psal o "lehkých" nerovnicích, myslel jsem tím i onu nerovnici s logaritmem.
Platí 9 > 1 , proto exponenciální i logaritmická funkce o základu 9 jsou rostoucí. Toho využijeme při úpravách:
, dosadíme
(protože
):
,
,
množiniou všech řešení je intarval (-oo, 1).
OPRAVNÝ EDIT . Musíme ale ještě udělat průnik s definičním oborem logaritmické funkce, tím dostaneme interval (0, 1) .
Omlouvám se za toto ostudné přehlédnutí.
Pro tu druhou nerovnici analogicky.