Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém so spočítaním integrálu: [ Ln(x)*arctg(x) dx ] ... integruje sa od nuly po jednotku
... viem, že by sa to malo dať spočítať tak, že sa buď Ln(x) , alebo arctg(x) rozpíše ako súčet nekonečnej rady a potom z vety o zámene Lebesgueovho integrálu a rady by sa malo dospieť k výsledku ... skúšal som to, no neviem sa dopracovať k ničomu rozumnému ... vedel by mi prosím niekto poradiť ?
↑ rhinocort:
Je to sice už starší úloha, ale všimnul jsem si ji až nyní, takže ulehčím místnímu dluhu nevyřešených úloh.
K řešení budu potřebovat expanzi funkce arctan(x) do Maclaurinovy řady, tj. do řady potenční. Jedná se o rozvoj
Protože se jedná o zmiňovanou potenční řadu, budou úvahy jednodušší než u obecných funkčních rozvojů do řady. Záměna integrálu a sumace zde bez problémů projde. Budeme mít celkem toto
Nyní stačí poslední nekonečnou řadu sečíst. Nejprve upravíme sumand pomocí dekompozice na parciální zlpomky. Potom je
Tuto nekonečnou řadu je možno rozložit na tři dílčí alternující nekonečné řady dle dekompozice na parciální zlomky (všechny totiž budou konvergovat podle Leibnizova kritéria), tj. s ohledem na výpočet výše
Poslední tři nekonečné součty jsou ale notoricky známé, neboť platí (označím je postupně zleva doprava
,
,
)
U součtu
podotýkám vazbu na Dirichletovu eta-funkci
, popř. na Riemannovu zeta-funkci
.
Konečně pro předložený integrál musí platit identita