Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohl by mi někdo poradit jak se zbavím správně té absolutní hodnoty a příjdu na ten interval? Já jsem v lehčích případech volila metodu společného základu a zjištění x, pak jsme podle grafu zjištovala kam to od toho x jde. nevím jak ale vycházelo mi to :D jen ted nevím jak se správně zbavit té absolutní hodnoty a dojít k x

Podobné příklady teď řeším ve zvýrazněném vlákně v této sekci :) Co když si za x dosadíš? třeba 0, budeš mít
tedy
. Z toho máš vidět, že d) to nebude, u nuly ten interval bude končit. Zkusme vyloučit c) dosaď za x dvojku: 
. tedy c) taky ne :)
Dosaďme +1
, ale u 1 bude interval končit, tedy interval řešení budeš mít b) . pro zajímavost, zkusme otestovat ješte a): dosazením -1: 
. Řešení je jasně vidět. Dobrá rada: když můžeš vylučovat dosazováním, zkus to, je to rychlejší, než to počítat :)
↑ frank_horrigan:
wau, tak to je dobrý a na příklad za 10 bodů dost lehký, díky moc :-)
jinak s tím vláknem, se tam koukám, ale řeší s etam vvarianty A a ty už mám za sebou :-) pak tam byla E a ty už mám taky udělané :-) jen mi ted amálokdy odchází souvislosti mezi těmi příklady takže mi často nedojde že to je lehký.
↑ wajoletka:
Nic proti dosazování podle ↑ frank_horrigan:, ale v tomto případě je výpočet rychlejší

↑ zdenek1:
nad tímhle jsme taky uvažovala jen sjme nevěděla zda mám nechat to -4 nebo ho změnit na +4 když je tam ta absolutní hodnota
ŘEŠIL BYCH TO ASI TAKTO
|7^x - 4| <3 substituce za 7^x=b
|b-4| <3 obě strany jak určitě vidíš sou kladní tudíž je může umocnin na druhou
b^2-8b+16<9
b^2-8b+7 <0
(b-7)>0 a (b-1)<0 tohohle řešení je prázdná množina
nebo
(b-7)<0 a (b-1)>0 tady ti vyjde že b bude náležet intervalu (1;7)
a ted se vrátíš k substituci
7^x musí taky náležet do tohoto intervalu tudíž použijeme stejné rovnice
7^x<7 a 7^x>1
7^x<7^1 7^x<7^0
-------->
x<1 a x>0
tudíž B

↑ wajoletka:
Taky proto to vlákno děláme, zrovna ty z VŠE jsou v drtivé většině případů lehké, stačí jenom minimum počítání a jediné, co je třeba si vzít s sebou je logické uvažování.
Že se řeší jenom A-čka.. ano, zatím, rozjeli jsme to včera, není žádná sranda to přepsat a nasázet do TeXu, kolegové mi naštěstí výrazně pomáhají, ještě tuhle sezonu bych rád stihnul alespoň takto provizorně, o prázdninách tomu dáme lepší fazónu. Ale všechno snad stihneme, já dělám co můžu, jedu na výkon přes 100%, limituje mně jenom moje práce, které se také musím (občas) věnovat :)
Samozřejmě, pokud selžou všechny postupy, neboj se zeptat (v souladu s pravidly), vždy se najde někdo, kdo pomůže :)
↑ frank_horrigan:
Já vím že je to náročné a taky neříkám, že jste pomalí nebo tak, lae já mám v pondělí přímačky a už mi nechybí tolik příkladů a tak se ptám takhle.
No ono v podstatě to není těžké, ale třeba pro mě je to docela náročné přijít na ty postupy a tak, rotože jsem byla na matiku vždycky trošek hloupá, navíc jsme dva roky po škole. Takže není to až tak lehké :-) al ekdžy už člověk ví postup dá se to