Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám jeden problém s tímhle typem příkladu, už jsem se s ním setkala a počítala jsem to tak že jsem to dala na druhou a vznikla mi kvadratická rovnice, zjistila jsem x1 a x2. Pak jsem udělala zkoušku na obě x a jestli se mi strany rovnaly tak jsem to dala že to x je reálné řešení. vždy mi vyšlo jenom jedno x u kterého mi vyšla zkouška, no a výsledek tomu odpovídal. Nevím teda jestli s eto tak dělá, al evždy to vyšlo, až teda na tenhle příklad.
Tak bych chtěla vědět jestli je špatně postup a nebo jsem špatně počítala, má to vyjít 1, ale mě vychází stále žádné.
vychází to 1
protože máš
(3x+6)^1/2=x-4 /^2
3x+6=x^2-8x+16 anuluješ
x^2-11x+10=0 ---> x1=10 nebo x2=1
a když uděláš zkoušku jež musíš udělat jelikož si provádělat neekvivaletní upravu bude vypadat tak to
L(10)=(30+6)^1/2=6
P(10)=10-4=6
L(10)=P(10)
L(1)=(3+6)^1/2=3
P(1)=1-4=-3
a tady jak vidíš se levá ppravý straně nerovnají
tudíž jedinnýn kořenem bude 10
↑ Mr.Pinker:
No takhle jsme to počítala ji já, al ejaktože ti vyšlo 1 a 10? mě vyšlo -1 a -10
↑ wajoletka:
bo kdyby mi to vyšlo 1 a 10 tak mi to taky vyjde, takhle jsme to počítala všude avycházelo mi to, ale ted nechápu jaktože ti to vyyšlo v + kdyžmě v -

Velmi častá chyba bývá ignorace znamének a ignorace faktu, že
. Takže,
ve vzorci pro diskriminant se ti bude rovnat 121,
pro výpočet kořenů se ti bude rovnat -11.
↑ frank_horrigan:
já jsme uddělala chybu ve vzorečku na výpočet x, na začátku je -b takže tam je pak 11 no a já tam místo - b dávala furt b, takže -11
↑ Mr.Pinker:
já zapoměla jak s eto dělá tím roskladem, takže pro jistotu volím jen diskrominant, což s emi jak koukám někdy vymstí :D

Osobně jsem se nikdy nenaučil pořádně používat ten rozklad, i banální rovnici dělám přes diskriminat :) IMHO je to rychlejší a funguje to vždycky, rozklad se nedá použít vždycky. Důležité je si dávat pozor na znaménka :)
↑ frank_horrigan:
bych netvrdil při lehčím vhledu rozložíš skoro cokoliv
Stránky: 1