Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tady je jeden příklad z přímacích zkoušek na VŠE nad kterým už sedím pěkně dlouho :-(
Obecnou rovnici přímky, která prochází středem kružnice x(na druhou)+y(na duhou)-6x+10y+30=0 a je kolmá na vektor (2,r), kde r j epoloměr kružnice, lze napsat ve tvaru:
správně má vyjít: x+y+2=0
Já osobně jsem dopočítala poloměr kružnice z té zadané rovnice, nevím teda jestli dobře, ale vyšlo mi, že poloměr je 2, takže ten vektor je (2,2), jenže si dál nevím rady jak počítat, zkoušela jsem různé způsoby co sem něják vyčetla z teorie, ale vůbec mi to nevychází, takže prosím o radu.
↑ wajoletka:
poloměr máš dobře, vektor je taky dobře, střed ![kopírovat do textarea $S[3;-5]$](/mathtex/cc/cc35b44d43c5a10e558e4ffd1eb9b4ef.gif)
Hlavní myšlenka: když je přímka kolmá na ten vektor, je to její normálový vektor a normálový vektor určuje koeficienty
a
v rovnici tvaru 
Takže máš
a nyní za
a
dosadíš souřadnice bodu
a dopočítáš
. Nakonec zkrátíš co se dá.
↑ zdenek1:
Udělal jsem 5 příkladu, v tvém postupu řešení je možná chyba, výsledek správny, jenom znaménko pořád nesedí.
Honza Matika napsal(a):
Prochází bodem S=[3,-5] a jeho směrový vektor je (-2,2)~(-1,1)
x=-5-t
y=3+t
______
x+y=-2
x+y+2=0
V parametrickém zápisu přímky jsi otočil x-ovou a y-ovou souřadnici, ale na výsledku to nic nemění...