Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám tu 2 príklady ktore mi nevychadzaju
1.Do polgulovej nadoby bola naliata voda .Polomer hladiny vody je 40cm ,výška vody v nadobe je 10cm.Aku hmotnost ma voda v nadobe?
2.Štvorboky ihlan ma podstavu obdlžnik s dlžkami stran 16cm a 12cm a telesovu výšku 10cm .Vypočítajte odchýlku bočnej steny od podstavy ihlana.
Druhy mi vychádza 60 ale asi je to zle a prvy neviem presne jak na to dakujem za pomoc
1) vypočítej objem vody v "polokouli" a přes hustotu vody se dostaneš k její hmotnosti
Vyšlo mi to cca
(hustotu vody jsem vzala jako 
[1]
spočítáš poloměr koule z pythagorovy věty nebo rovnice:
nebo

↑ gadgetka:
možes prosim ta hodit postup na tu 2. lebo tam mi ani zadanie nie je celkom jasne čo sa myslí tou odchylkou
2)
Odchylku stěny od roviny podstavy jsem pochopila jako úhel mezi stěnou jehlanu a úhlopříčkou podstavy, takže jsem si z Pythagorovy věty vypočítala úhlopříčku (20cm), z výšky a poloviny úhlopříčky jsem vypočítala délku stěny jehlanu a pak polovina úhlopříčky ku stěně jehlanu je rovna sin úhlu alpha)
Moment, nevypocitala si nahodou odchylku bocnej HRANY a podstavy? Ta je ina nez odchylka bocnej steny a podstavy.
Vyska bocnej steny ihlana nad podstavnou hranou
:
(Vypocitas bocnu hranu, pomoc polovice prislusnej hrany podstavy a tejto bocnej hrany vypocitas vysku bocnej steny).
A teraz, 
Vychadza mi 
E: 
45 nie je spravne urcite, 51 v pripade, ze som sa nepomylil :-)
A nezabudaj, ze kedze podstavou je obdlznik, uhol steny nad stranou obdlznika b a podstavy bude iny ako uhol steny nad stranou a (a podstavy).
Staci v mojom prvom vzorci vymenit
za
a v druhom
za
. A dostanes aj ten druhy uhol.
To vyjadrenie je celkom "drsne", tak ak niecomu neporozumies, ozvi sa :-)
na 45° zapomeň, tady máš návod na počítání odchylek dvou rovin, což je tvůj případ: http://maths.cz/clanky/stereometrie-odc … ovnin.html