Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ohnisková vzdálenost spojné čočky je 2 cm, předmět o velikosti 2 cm je umístěn ve vzdálenosti 6 a 3 cm od optického středu čočky. mám sestrojit jeho obraz.
vše mám vypočítáno,ale nevím,jak mám sestrojit graf, když a=vzdálenost předmětu od čočky, a'=vzdál.obrazu od čočky, f=ohnisková vzdálenost čočky. mohli byste mě, prosím, navést, kudy do toho? díky
↑ zdenek1:
proč graf vypadá takto,co kdyby josefína měla zadán předmět ve vzdálenosti 1,3,4 nebo 5 cm? proč u 6cm je -6 a u 3cm klasika 3,ale na opačné straně grafu?
mohli byste mi to prosím vysvětlit? u čoček nemám jasno, vůbec. díky
↑ trucker01.cz: Snad bude odpovědˇ ještě aktuální :
Tvůj dotaz zní takto : Jaké obrazy vytváří spojka ?
Při přibližování předmětu z velké dálky je obraz nejprve zmenšený a pak se postupně zvětšuje a vzdaluje se od čočky. Obraz je stále převrácený a skutečný.(tzn.Obraz lze zachytit na stínítku.)
Je-li předmět k čočce blíž, než je ohnisková vzdálenost f , pozorujeme přes spojku obraz zdánlivý, zvětšený a přímý. ( Tento obraz nelze zachytit na stínítku.)
Jaké obrazy vytváří rozptylka ?
Obraz vytvořený rozptylkou je vždy přímý a zmenšený. Obraz vytvořený rozptylkou nezachytíme na stínítku, ale můžeme jej pozorovat přes čočku. Obraz vytvořený rozptylkou je zdánlivý.