Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím nevíte si někdo rady s tímto příkladem? :)
Z bodů B a C si vyjádři směrový vektor přímky, napiš si její parametrickou rovnici (bod B a směrový vektor) a pak můžeš buď parametrickou rovnici upravit na becnou a postupně dosadit bod A anebo bod A přímo dosadit do parametrické rovnice. Vyšla mi možnost b)

↑ gadgetka:
Zdravím:-)
I mě vyšla možnost b)
↑ gadgetka:
neexistuje jednoduchší postup?? Někde hluboko se mi vybavuje poučka.. o lineárních kombinacích.. ///tedy nevím zda je můj spůsob správný ale mohlo by to bít takhle: BC(1,2) a bod a leží na prímce pokud je její lineární kombinací, tedy nasobkem,.. tedy správna odpověd a) ....fakt nevím, je to jen typ, ....jaká je správna odpověd?:-)

↑ gadgetka:
Rovnice BC je:
Dosazením jednotlivých možností bodu A vychází jako správná
odpověď b) při této možnosti je rovnice přímky splněna.
↑ gadgetka:
Správně má být za b) .. jak jsi psala :) První body Tvého postupu vím a udělala jsem tak, ale pak přesně nechápu, jak mám dosazovat bod A do té rovnice?
Jj, máš pravdu:
bod A leží na přímce BC právě tehdy, když je
reálným násobkem
.
- případ b)
.
Je vidět, že
, tedy bod A leží na přímce BC.
kopaci_panenka napsal(a):
↑ gadgetka:
Správně má být za b) .. jak jsi psala :) První body Tvého postupu vím a udělala jsem tak, ale pak přesně nechápu, jak mám dosazovat bod A do té rovnice?
Dosaď za x x-ovou souřadnici bodu, za y y-ovou souřadnici bodu; u obecného tvaru rovnice ti vyjde rovnoct 0=0, u parametrické vyjde stejná hodnota parametru, pokud bude bod ležet na uvedené přímce.
Už mi to taky vyšlo, děkuju vám všem ! :)
Stránky: 1