Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pěkné odpoledne,
narazil jsem dnes na problém s jednou limitou, konkrétně.
Matlab mi sice prozradil výsledek, ale já bohužel nemám tušení, jak k němu dojít, velmi bych tedy ocenil vaši pomoc.
↑ Stýv: Postup, na který se odkazuješ používá zbytečně pokročilé techniky, tj. integrál. Tuto základní limitu lze odovodit s výrazně snažším základem vědění. Je zapotřebí si uvědomit, že ↑ Almion: může být v situaci, kdy se žádá řešení bez použití integrálu.
Prozradím, že uvedená skutečnost plyne z definice Eulerova čísla e ve formě limity
Stačí totiž použít tvrzení o konvergenci geometrického průměru kladných čísel (jehož důkaz je zcela elementární a je pouze jednoduchým důsledkem věty o konvergenci aritmetického průměru).
Pokud máte někdo zájem, můžete tvrzení o konvergenci aritmetického průměru dokázat a aplikovat na problém s limitou v příspěvku #1.
Nápověda snad ještě zde.
Diky za rady, věřím, že se poperu i s integrálem, ovšem připomenutí defiinice Eulerova čísla výrazně pomohlo. Původní problém byl najít obor poloměr mocninné řady s
což jde i jinak než přes limitu a s využitím oné definice velmi snadno. Ovšem Vaše odpovědi si po zkoušce, až bude trochu víc času, důkladně projdu, díky.
Stránky: 1