Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
prosím o kontrolu výpočtu. Průběh funkce moc neumím, takže tam určitě najdete nějaké chyby.
Pár dotazů k průběhu:
- jak poznám inflexní body
- jak poznám stacionární body
- asymptoty se směrnicí. Vím, že je potřeba udělat limitu a pak y= k.x + q, ale nemůžu se dobrat kloudného výsledku
Díky všem.
pri heldani priuseciku s osou x jsme potratili x=0, nastesti to byl i prusecik s y, tak to dobre dopadlo ...
ty intervaly konkavnosti by se daly sjednotit, ale jinak udeluji jednicku s hvezdickou
nunik napsal(a):
Ahoj,
prosím o kontrolu výpočtu. Průběh funkce moc neumím, takže tam určitě najdete nějaké chyby.
Pár dotazů k průběhu:
- jak poznám inflexní body - meni se tam konvexnost/konkavnost
- jak poznám stacionární body - je splnena podminka z definice stacioanrniho bodu (tj. derivace tam je nulova)
- asymptoty se směrnicí. Vím, že je potřeba udělat limitu a pak y= k.x + q, ----- tak sem dejte postup
pred tim 2x chybi limita a tim padem je k rovno nekonecnu a q nema cenu pocitat
↑ kaja(z_hajovny):
Tak tedy neexistují ani asymptoty se směrnicí?
Ještě mi není jasné, proč je funkce omezená y= -4 (to je z výsledného grafu)
Díky za rady.
↑ nunik:
asymptoty se směrnici nejsou.
Funkce je omezena v hodnotě, kde se stanovilo minimum. Ovšem hodnota x, kde je minimum, není úplně OK.
Řešením rovnice
je
,
, po dosazení do zádání funkce máme odpovídající hodnotu
(tedy alespoň si to myslím).
V pořádku?
↑ nunik:
ano minimum tam bude (celkem 2 stejné hodnoty y pro minima). Další stacionární bod je (0, 0) - lokální maximum.
U vyšetření inflexních bodu řešením rovnice
jsou pouze cisla
, nula neni resenim, proto nema být na ose zaznačena, ani v intervalu uvedena. To doporučuje i ↑ kaja(z_hajovny):, ohledně sjednocení intervalu konkávnosti.
Překontroluj si své výsledky ještě v některém z těchto nástrojů.
↑ jelena:
jejda, to mi uniklo, dekuji za opravu :)
↑ kaja(z_hajovny): naní za co, já zas děkuji za ujmutí se vedení kolegy. Mějte se, už jsem dostala pokyn, jak naložit s časem :-)
Stránky: 1