Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
proc nula oddeluje intervaly monotonosti. A proc je vubec ve schematu se stacionarnimi body? nepatri tam.
↑ kaja(z_hajovny):
Ahoj, když jsme včera řešili ten minulý průběh funkce, tak jsi mě upozornil, že mi tam naopak ve stacionárních bodech 0 vypadla. Tak jak to teda má být?
Ale stejně graf funkce prochází bodem (0,0), ne?
Díky.
no vcera asi nula byla stracionarnim bodem a dneska neni, proste jiny priklad ....
Ale nevim presne o kterem vlanku se bavime
a bodem (0,0) to prochazi, vsak nikde netvrdim ze tahle cast je spatne
proc neni funkce klesajici na celem intervalu od -1 do 1?
↑ kaja(z_hajovny):
Ok, tak tedy nulu vypustím a bude celý interval klesající (-1,1)
A jinak je to dobře? I ten obrázek?
Nejsou asymtpoty v nekonecnech a funkce konci rovnou careckou, udelal bych ji trosku baculatejsi :)
Rovnice x-x^3=0 ma jeste dalsi reseni, x=0. Opet mame stesti, ze to je soucasne i prusecik s y, takze jsem ten bod [0,0] nepotratili, ale budeme mit takove stesti i v pisemce?
Jinak O.K.
↑ kaja(z_hajovny):
Ted nevím, kterou tu rovnici myslíš.
Právě jsem si myslela, že ten bod (0,0) mám nazvat jako stacionární.
Díky za kontrolu.
↑ kaja(z_hajovny):
Jak teda mám vypočítat ty asymptoty?
jo, myslel jsem pochopitelne tu u hledani pruseciku, tj x^3-3*x=0. reseni je minmojine x=0, proto je x=0 prusecikem s x
pri hledani stacionarnich bodu hledame body, kde je derivace nulova, Vyslo nam 1 a -1. Nula mezi temi resenimi neni, proto neni stacioanarnim bodem
Omlouvam se, ze jsem to zamotal opsanim spatne rovnice.
Asymptoty jsou vypocitane spravne -- neexistuji. Tj. na obrazku by ta funkce mela koncit vyrazne konvexne nebo konkavne, ale to je snad uz jenom takovy detail.
Stránky: 1