Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtěl bych se zeptat, jaké matematické a informatické znalosti bych měl znát, pokud jdu na matfyz? Nechci při nástupu na matfyz vypadat jak idiot, a proto by mě to zajímalo, na co bych se měl podívat. Jinak hlásím se na studijní obor informatika a tímhle nenaznačuji, že jsem totální pako, co se na matfyz hlásí jen proto, že se tam 100% dostane, ale chci tam hlavně vydržet. Matika mně vždycky šla a z informatiky taky mám jistý základ (HTML, javascript, PHP), ale prostě chci jen vědět, na co se mám podívat, abych si tam fakt nepřipadal jak idiot. DK :)
S matfyzem zkusenosti nemam, jenom s MU, ale rekl bych, ze na uvodnich prednaskach (a i dalsich) budou jako idioti vypadat skoro vsichni.
Staci solidni znalosti matiky ze SS (a ty asi jsou , jinak by si clovek vybral jinou skolu) a potom chut, pile, logicke mysleni.
Nic bych se z matiky neucil, maximalne zopakoval vyrokovou logiku a metody jak se neco dokazuje nebo vyvraci (sporem, neprimo, primo, kontrabeispielem, ...)
↑ kaja(z_hajovny): doporučená literatura: http://wiki.matfyz.cz/wiki/Metody_d%C5%AFkazu:)
No, sám sebe se zeptej, zda máš matematiku SKUTEČNĚ rád. Na matfyzu se s ní seznámíš opravdu důvěrně, někdy až tolik, že ji možná začneš občas tak trochu nenávidět (má vlastní zkušenost). Doporučuji si alespoň prohlédnout Kapitoly z diskrétní matematiky od Matouška a Nešetřila (výborná kniha na dlouhé večery a noci), ať víš, do čeho jdeš.
Důležité je též nedat na "chlapské" kecy typu "Všechno se naučíš o zkouškovém." a už od začátku se pravidelně připravovat na cvičení, dělat domácí úkoly, pořádně poslouchat na přednáškách atd. Samozřejmě, tak to je u (skoro) všech škol, ale u matfyzu to platí alespoň trojnásob – např. takové Principy počítačů a operačních systémů neudělá víc jak polovina studentů, a to především kvůli zanedbané přípravě během semestru. Důležité je též se pouze nebiflovat, ale především pochopit! (I když to někdy nejde hned – taktéž vlastní zkušenost.)
Matfyz je boj, často hodně brutální, ale výsledek stojí za to. Snad jsem tě moc nevystrašil. :-)

awm1 napsal(a):
někdy až tolik, že ji možná začneš občas tak trochu nenávidět
Sice občas propadneš panice, ale pokud matematiku máš skutečně rád, tak naopak převáží chvíle, kdy budeš opravdu nadšen (mé nadšení spousta spolužáků třeba nesdílí :-), jak to do sebe všechno krásně zapadá. A to nestuduji matiku z obecné matiky MFF, ale slabší odvar.
Nedá se to moc srovnat se SŠ matematikou.
halogan napsal(a):
Nedá se to moc srovnat se SŠ matematikou.
To samozřejmě – někdo se na tu středoškolskou může dívat jen jako na "kuchařku" s recepty, jak řešit tu danou konkrétní úlohu, a ignorovat smysl tohoto konání; jiný ji může vidět jako na důsledky principů, které se mnohdy dopodrobna rozebírají právě až na VŠ.
Přiznávám se bez mučení, že jsem měl středoškolskou matematiku rád především z prvního pohledu, a na ten druhý jsem si začal zvykat až na MFF, což není z mé vlastní zkušenosti zrovna ideální. Proto chci jen říct, že člověk musí být vytrvalý a matematiku musí chápat jako vědu, ne jenom jako "takové to počítání". A myslím si, že už na SŠ by člověk mohl alespoň trochu tušit, z jakého úhlu pohledu ho matematika vlastně baví.
Jinak je fakt, že tu v matematice nakonec všechno do sebe celkem zapadne, a co se týče aplikací, nalézám pro mne překvapivé věci téměř každý den.