Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mame dane tri body A=[1;p], B=[p-5;-1], C=[7-p;3], kde
je parameter. Najdite vsetky hodnoty parametra p, pre ktore A,B,C lezia na jednej priamke.
Vobec neviem ako by som mal postupovat, pri zistovani, ci body lezia na jednej priamke. Skusil som zostavit nasledujucu sustavu, no neviem ci to bolo spravne riesenie, a aj ked, tak neviem ako sustavu dalej riesit. Kedze
, tak zostavil som toto:

Prosim o nejake napady.
↑ peto1310:
zkusila bych to takhle:
ze dvou zadaných bodů vypočítat směrový vektor a sestavit parametrickou rovnici přímky
za x a y dosadit souřadnice zbývajícího bodu, který jsem nepoužila při výpočtu vektoru a dopočítat se tak k hodnotě parametru
vycházela jsem tedy z toho, že dva libovolné body mohou určit přímku a ten třetí zbývající bod bude na ní ležet
↑ cabek:
A co kdyby jsme počítali jenom ty vektory. Přímky přece na nic nepotřebujeme.
Pokud body leží na přímce, musí platit

A vyřešit soustavu
↑ zdenek1:
Musia tie vektory vychadzat z jedneho bodu, v tomto pripade A ?
Nemoze to byt napriklad vektor AB a BC ?
↑ peto1310:
Může, to není důležité. Dokonce by to na výpočet asi bylo jednodušší.
Potreboval by som poradit s takym istym typom prikladu, ktory ma len ine body, nevychadzaju mi rovnice, neviem kde robim chybu:
Ci lezia body A=[1;p-2] B=[p-5;2] C=[p+4;-1] na jednej priamke.... Tak urobil som si vektory: AB=B-A=[p-6;4-p] AC=C-A=[p+3;1-p]
Musi platit 

------------------
teraz rovnice scitam
-----------------

Teraz dosadim k do prvej rovnice:

Ale skuska vobec nevychadza... :(