Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Máme ozdobný drát, jehož délka měří 2s, kde s = 14. Z tohoto drátu potřebujeme vytvořit trojúhelník s maximálním obsahem, jehož jedna strana měří a, kde a = 7 a (0 < a < s). Určete velikosti stran a obsah tohoto trojúhelníka. Úlohu vyřešte nejprve obecně včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení pak vypočítejte pomocí MATLABu s přesností na 4 desetinná místa.
strany trojuhelnika jsou po rade a, x, 2s-a-x
Staci najit vzorecek pro obsah trojuhelnika pomoci tri stran, ten vzorecek pouzit, chapat ho jako funkci promenne x a najit extrem.
Staci tedy tenobsah zderivovat a derivaci polozit nule. Z povahy ulohy tipuju ze bude jedno reseni a z logiky veci plyne, ze to bude maximum.
Pomohlo?
nasla som vzorec pre obsah trojuholnika...
S=(s.(s-a)(s-b)(s-c))^1/2
ak som to teda spravne pochopila tak namiesto a, b, c dosadim a, x, 2s-a-x
pokusila som sa to upravit
a vyslo mi (-s^4+2a.s^2.x+s^2.x^2+s^2.a^2-a.s^2.x^2-a^2.s.x-a.s.x^3)^1/2
myslim ze s derivaciou budem ´mat problem...teda lepsie povedane ak mam takyto vyraz zderivovat tak to sama nezvlanem...
ale nechapem jednej veci. ked to bude zderivovane a polozene nule, co dosadim vlastne za to a a x?
lebo vlastne a moze byt od O do 14 tak co z toho?
fakt som neni dobra v matike...
az to bude zderivovane a polozene rovno nule, tak to bude rovnice pro x, ktera se vyresi.
Muzete vypocitat tu derivaci v Matlabu?
V maxime to je takto (zkopirujte ty radky treba do http://www.my-tool.com/mathematics/maximaphp/ )
S:(s*(s-a)*(s-b)*(s-c))^(1/2);
S:ev(S,b=x,c=2*s-a-x);
diff(S,x);
solve(%,x);
↑ robert.marik:
uz som spocitala prikladov na 3 papiere ale stale mi vychadzaju nejake nezmyselne cisla...
asi robim chybu niekde v derivacii...
som z toho uz zufala...
pomozte prosim...

s,a jsou konsatnty, carka je derivace podle x. zderivoval jsem vnesi funkci a z te vnitrni jsem zderivoval konstanty. doderivujete to dal?
↑ robert.marik:
no snazila som sa o to uz dost dlho ale stale mi to vychadza nezmyselne..
mam si najskor odstranit zatvorky?
momochodem, pod tou odmocnimou je kvadratická funkce
kde A je pro nás nepodstatná konstanta
a odmocnina je rostoucí, takže stačí najím maximum funkce 
aha, objevim se tu vecer a podivam se na to.

takže 
obvod je 28, jedna strana 7 a ty zbylé jsou obě stejně dlouhé, tj. obě jsou 
Stránky: 1