Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
CuS + HNO3 --- Cu(NO3)2 + H2SO4+ NO + H2O Tuto rovnicu som si upravil 3:14 --- 3:3:8:4 ale ked si to prevediem na redoxný dej :
S s ox. číslom -2 sa oxiduje odovzdava 8 e a vznika sira s ox. číslom 6
N s ox.číslom 5 sa redukuje prijme 3 e a vznika dusik s ox.číslom 2 teraz vynasobime obe rovnice prvu 3 a druhu 8 aby počet vymenených elektronov bol rovnaky :
3S - 24e ---- 3S
8N +24e ---- 8N
A TERAZ BY podla toho malo vyjst že dusik na pravej strane je osmekrat a tak to nevijde má byt 14 tak teraz neviem kde je chyba ... mohol by to prosim niekto skontrolovat.dakujem
Zdravím vás,
tato reakce se mi nezdá - H2SO4 je příliš silné činidlo, aby zůstalo jako kyselina a ještě nechalo vedle sebe plavat (bublat?) NO. Spiš bych představovala, že napravo bude CuSO4 + NO2+H20.
Podívám se do knihy na všechny varianty působení HNO3 (ředění a teplota), jen co tu knihu najdu (snad)
Odkud je reakce?
A osvette, prosím, co je toto: 3:14 -----> 3:3:8:4? Děkuji.
↑ Mr.Pinker:
děkuji, samotná Cu s HNO3, to ano, ale vliv vznikající H2SO4 mi přišel podezřelý, ale kniha řiká, že je to možné.
Já to rovnám tak, že sestavím elektronovou bilanci pro změny
CuS + HNO3 --- Cu(NO3)2 + H2SO4+ NO + H2O
S(-2) - 8e ---- S(+6) |*3
N(+5)+3e ---- N(+2) |*8
a v prním kroku násobky doplním jen tam, kde je to jisté a navazuje na změnu oxidačního čísla:
3CuS + HNO3 --- 3Cu(NO3)2 + H2SO4+ 8NO + H2O
až v dalším kroku doplním koeficient (14) pro HNO3 (nalevo) - to nebylo jisté, neboť je sloučenina napravo, ve které je zachováno oxidační číslo) a před (3) H2SO4 (napravo) a úplně na závěr dorovnám vodu (4).
Děkuji za osvětu k 3:14 -----> 3:3:8:4. Já jsem tomu rozuměla, že se to dá nějak vypočíst ještě dřív než elektronová bilance, tak jsem obdivovavala, jak se to tedy dá. Umím jen po bilanci. Nebyl by nějaký odkaz? Děkuji.
↑ Alan122: děkuji, a to je jinak ("ces ten redoxný dej"), než jsem popsala já? Děkuji.
↑ Alan122: však dusik napravo je 8 přesně v tom ději, ve kterém to tak vyšlo.
↑ Alan122: protože napravo u NO je to jisté, plyne z bilance, nalevo je třeba více dusíků i pro vznik Cu(NO3)2.
Ono by se to dalo psat (červeně je z bilance):
3CuS + 8HNO3 + (navíc) HNO3 --- 3Cu(NO3)2 + H2SO4+ 8NO + H2O
ale kdo by to dělal?
↑ Alan122: také děkuji, kolega ↑ Mr.Pinker: to potvrzuje, děkuji (i za osvětu ke koeficientům).