Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
no tak dufam ze moj uz posledy priklad, a potom uz len zvladnute prijimacky...nech skusam co skusam, neviems a dopracovat ku vysledku...aj som dosadzovala do vzorca, aj som vselijako pocitala...neviem tomu prist na klb... :(
Uploaded with ImageShack.us
↑ princess21:
Zdravím,
problém je s nějakou úlohou, kde je tečná ke kružnici? Já totiž v tom scanu žádnou takovou nevidím.
Tady jsou nějaké vzorové příklady a odkaz na sbírku VŠE - napíš, prosím, která to je varianta a číslo zadání.
pardon, omylom som nahodila iny obrazok...uz je to OK..:)
↑ princess21:
děkuji,
nejednodušší asi bude situaci nakreslit: přímka tečny je y=x, střed je bod na ose x. Dokreslí poloměr ze středu kolmo k tečně (tedy do pravoúhleho rovnoramenného trojuhelníku s úhlem 45 stupňů). Poloměr je jedna z odvesných, přepona měří 4 cm.
Může být?
aha! no to mi nenapadlo si to nakreslit, to sa da..ale napriklad ako by si vypocitala s takymito hodnotami: S(-3,1), a dotycnica 3x-y=0 ? dakujem :)
sice aj to sa da nacrtnut a vypocitat podla pythagorovej vety...ach jaj...dufam ze take zakernosti nedostanem :)
↑ princess21:
Tak já bych nepočítala, jelikož VŠE bych se snažila vyhnout velkým obloukem, ale jinak bych použila vzorec na vzdálenost bodu od přímky.
V každém případě hodně zdaru u zkoušek :-) a ať je to bez zakeřnosti (nebo jinak - nehledej zákeřnosti, nejsou).