Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer. Chtěl bych se zeptat, když mám řadu A chci zjistit obor konvergence. Tak si vypočítám nutnou podmínku konvergence tj. zjistím že to platí pro A pak použiju ještě nějaké kritérium? Tak jsem zkusil třeba limitní odmocninové tudíž a protože řada konverguje pro K < 1 tak položím a dostanu A co teď? Teď to mam porovnat s tou nutnou podmínkou? Já sem viděl i že se tam dala absolutní hodnota, ale tim bych přeci určil interval abolutní konvergence a ne obyčejné? Nebo ty intervaly jsou stejné?a rozhoduju jenom o tom jestli sou abolutní nebo neabsolutní? Moc tomuto problému celkově nerozumím. Je to na mě až moc abstarktní
Z absolutní konvergence plyne běžná konvergence. Výpočtem zjistíš, kde řada absolutně konverguje, a podle nutné podmínky konvergence pak zjistíš, že "všude jinde" diverguje.
↑ jarrro:Jo, jasny, takze kdyz mam radu ktera je geometricka, tak musim vyuzit toho vztahu pro geometrickou radu? Nejakyma tema kriteriama mi to nevyjde?
↑ Olin:Jo takhle už mi to taky vychází... :-) Ale jak přijdu na tu absolutní hodnotu? Já bych to totiž napsal takto: A s tím už si nevím rady... Nebo to můžu upravit z toho mého na to tvoje?
↑ ondrej.hav:↑ ondrej.hav:vyjde,ale geometrické rady sú veľmi jednoduché a použitie kritérií je kanón na vrabce
↑ jarrro:Když já mám pak i těžší a tam už musím používat kritéria... :-( A díky mooc
↑ jarrro:Prosím ještě bych se chtěl zeptat jak tu řadu sečtu?
mělo by to být ale podle výsledků na vebu matematické analýzy je Tak já nevím :-(
↑ jarrro:AAAAAAAha... neumim ani opisovat... :-(