Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Keď sme sa v škole prvý krát učili o odmocninách tak nám to vysvetlili asi na ten štýl, že napr.
a
.
Teraz som sa zamýšľal ale neviem si celkom predstaviť, že čo robí tá odmocnina s číslom ako matematická operácia.
Z
my vyplynulo, že
, čiže sa dá povedať, že
.
No a moja otázka znie, čo sa teda vlastne s tým číslom pri odmocňovaní x-tou odmocninou alebo umocnovaním 1/x deje.
P.S. Toto
4^(1/2)
mi nešlo v TeXte zapísať ako
4^\frac{1}{2}Nevedeli by ste poradiť ako to napísať správne?
Aha, ok dík.
A k tej odmocnine by ste nevedeli?
Áno ale keď odmocním
, tak či sa s tým
udeje?
↑ pizet:
Je dobré si uvedomiť, že tieto funkcie sú inverzné...
↑ hradecek:
Aha, máš na mysli funkciu exponenciálnu napr.
a k nej je inverzná fcia
?
No a to sa teda dostávam k logaritmickej fci, lebo sa to dá zapísať ako
.
Čiže teda z toho vyplýva, že logaritmická fcia je inverzná k exponenciálnej a hodnota odmocniny je vlastne inverzná hodnota
pri danom
( čo ja viem 2) v exponenciálnej funkcií?
↑ pizet:
Nad týmto sa treba zamyslieť :)))
Napríklad:
![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{8}=2$](/mathtex/e4/e4aac0c88a512c12dfe68135eb89795d.gif)
z toho asi vyplýva toto ![kopírovat do textarea $a^n=\sqrt[n]{a^n}$](/mathtex/03/03dcf9c9eb03edd391a8571e1b4881db.gif)
↑ hradecek:
ale veď toto neplatí.
Kolega chcel asi napisat ![kopírovat do textarea $|a|=\sqrt[n]{a^n}$](/mathtex/74/74157953ffc1b00769903e2380cf4164.gif)
Odmocnina je jednoducho definovana pomocou mocnin, lepsie Ti to (asi) nikto nevysvetli. Zatial co
mozme hned vypocitat ako
a este
-krat, jednotny postup ako okamzite vypocitat
neexistuje, povedal by som.
↑ pizet:
vlastne som chcel napísať iba že![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{a^n}=|a|$](/mathtex/28/287fa87590987cbff07c3fcea44bb0a3.gif)
Spybot napsal(a):
Kolega chcel asi napisat
Odmocnina je jednoducho definovana pomocou mocnin, lepsie Ti to (asi) nikto nevysvetli. Zatial comozme hned vypocitat ako
a este
-krat, jednotny postup ako okamzite vypocitat
neexistuje, povedal by som.
Dobre no ale potom napr. ako sú v programovacích jazykoch alebo aj na kalkulačkách naprogramované funkcie na odmocnenie čísla. Musí tam byť predsa nejaký sýstém, resp. algoritmus, ktorý získa n-tú odmocninu z čísla x.
hradecek napsal(a):
Toto platí pouze pro sudá
, pro lichá je to bez absolutní hodnoty.
Co se týče toho, jak odmocninu spočítá kalkulačka nebo počítač - to je otázka takzvaných numerických metod. Odmocnina se vypočte jen přibližně, protože jako (většinou) iracionální číslo se přesně spočíst nedá. Možný postup je třeba takovýto.
↑ pizet:
Už je to starší téma, ale nelíbí se mi diskuse v tomto vláknu. Je to takové hop a skok, ale nic kompletního. Vyjádřím se níže k definicím pojmů, o kterých se zde hovoří neboť mi připadá, že by si to někteří diskutující mohli rádi přečíst.
Připomínám, že to, co se vyučuje ve škole, může podléhat didaktickým aspektům! Skutečná a čístá matematická pravda může být úplně jinde. Pokud se chceš něco dozvědět více o reálných číslech matematicky korektně a nikoliv způsobem hob a skok (jak jsme psal výše), musíš si přečíst příslušnou teorii k takovému pojednání nutnou. Patrně by ti mohlo prospět přečíst si několik prvních odstavců z knihy
Vojtěch Jarník, Diferenciální počet I. NČSAV, Praha,
která nepředpokládá jiných než elementárních znalostí. Vůbec, celá ta kniha se dá solidně přečíst zřejmě už závěrem lepší střední školy.
Na pozdější čtení potom mohu doporučit slovenskou knížku
Tibor Šalát, Reálne čísla. Alpha, Bratislava.
V této vynikající knize je ovšem teorie zřejmě přespříliš.
V obou knihách lze nalézt kapitoly nebo paragrafy, ve kterých se detailně diskutuje o odmocninách a logaritmech, popř. jiných speciálních reálných funkcích.
V komplexní analýze se potom tyto pojmy dále vhodně rozšiřují. Ale to předbíhám skutečně více, než je asi vhodné.
Ok, ďakujem za radu.