Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkné odpoledne, ty řady mě jednou zničí... Mám tady mocninnou řadu a potřebuju si ověřit svoje úvahy. Mám například řadu
Určím střed tj
Pak si určím poloměr jako a vyjde mi 2. Tudíž interval konvergence
Předpokládám, že tohle určení je jakási výhoda u mocninných řad. Ale stejně bych to spočetl třeba přes Cauchyho kritérium. Doufám... hlavně je nějak podezřele podobný :-) A když chci určit
Obor konvergence tak ten bude vždy shodný s . Ažna krajní body. Předpokládám, že
je vždy otevřený interval a
může být nejvýše rozšíření
o krajní body?
Tudíž zkusím dosadit dostanu
a ta podle Leibnitzova kritéria KONVERGUJE
pak zkusím dosadit a dostanu
tato řada (snad to nemusím ověrovat??) DIVERGUJE
Takže
A ted si nejsem jistej jak je to s ABSOLUTNÍ konvergencí. Jelikož jsem na začátku použil to s tou odmocninou a absolutní hodnotou, řekl bych, že sem tím jakoby ověřil absolutní konvergenci... Tudíž bude (automaticky?????)
Každá mocninná řada (tedy řada tvaru ) má určitý "kruh konvergence" - tj. interval
, kde
je střed řady a
poloměr konvergence - na kterém konverguje absolutně. Je to vždy buď otevřený interval, nebo celé
, nebo pouze jednoprvková množina
. Pro
a
pak řada diverguje. Toto se dokazuje velmi jednoduše pomocí Cauchyho odmocninového kritéria, proto ta podobnost ve výpočtu.
O konvergenci v bodech a
obecně nevíme nic, a tak se vyšetřují zvlášť. V podstatě jsou tyto čtyři možnosti:
1) v obou bodech řada konverguje absolutně
2) v obou konverguje neabsolutně
3) v jednom z bodů řada konverguje neabsolutně, v druhém diverguje
4) v obou diverguje.
Ve výše uvedené řadě máme podle této teorie už zaručeno, že na intervalu konverguje absolutně. V jedničce řada diverguje, v -3 konverguje, ale pouze neabsolutně, protože
, což nám dá divergentní řadu.
↑ ondrej.hav:Jen se ještě zeptám, to že můžpou nastat jenom ty 4 možnosti se dá nějak dokázat? Nebo odvodit (logicky) ??? Proč se nemůže stát, že by v jednom bodě konvergovala absolutne a v druhem neabsolutne???
Dá se to dokázat poměrně snadno. Pro totiž máme řadu
a pro to je
.
Jestliže absolutně konverguje jedna z řad, pak absolutně konverguje i ta druhá, jelikož .