Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Uf... tak to tě moc nepotěšim, ale ten druhej příklad by měl podle učebnice vyjít: x < -11/3 a ten první furt nechápu... nevidim důvod, proč v prvních dvou řádcích dělat kladný čísla a proč je ve čtvrtým řádku 2t... nešel by napsat přesnej postup? Jako třeba 2x + 2 > 3 /-2... :)
↑ Dreamer:
nejde o to jak byk7 počítá, ale není z toho zřejmé jaké je zadání protože není jasný co je jmenovatel a co čitatel, když nepoužíváš TeX, tak bys měl psát aspoň závorky, ptž když napíšeš např:
x+5/2 = 1
Tak je to buď:
a) (x+5)/2 = 1
nebo b) x+(5/2) = 1
což je dost velký rozdíl

levá strana se roznásobí: číslo před závorkou včetně znaménka krát čísla v závorce, postupně, brát i se znaménky
neznámé musíš převést na jednu stranu, zvolila jsem pravou, protože vlevo bylo -3t, vpravo musí být +3t
sečteš zvlášť levou a pravou stranu
Osamostatníš t, protože vpravo je 2 krát t, levou stranu musíš dvojkou dělit
upravíš levou stranu:
Protože je "t" menší než -2, je to množina všech čísel, která jsou menší než -2, a protože je nerovnost ostrá (není v ní menší nebo rovno), interval je ukončen kulatou závorkou.
První výsledek má vyjít:
Mimochodem... teď sem ještě zmatenější, než před tim. Co maj všichni proti tomu, napsat za každej řádek lomeno a číslo se znamínkem, kterým se upravý ten řádek pod tim? Navíc já těmhle druhům příkladům nerozumim vůbec, tak mějte trošku trpělivosti a pořádněto rozepiště, díky... :)
Zeditovala jsem ti 1. příklad tak, abys to pochopil. Nikdo ve "střední škole" nemůže tušit, že nemáš základy s úpravou rovnic, které se probíraly na základce. V druhém příkladu se byk7 spletl, vlevo uvedl -7, má tam být +7, ale stejně se pořád ani jeden z nás nedostal na výsledek, který uvádíš ty. Druhý příklad si zkus rozepsat sám, podle toho, co jsem ti radila já, je to pořád stejný princip, když se na jedné straně dělí, na druhé se násobí, když se vlevo sčítá, vpravo se musí odečítat a naopak ... hodně zdaru.
Jéé, Dreamere, omlouvám se, ty máš dotaz v základní škole ... já myslela, že ve střední. Tak máš moji hlubokou omluvu. ;)
Tak první příklad už chápu, ale pořád nechápu ten druhej... výsledek musí bejt
, je to v učebnici...
Já už mám ve všem jasno, jen mi ty příklady furt nevychází, prostě nevim, kde dělám chybu... shválně tu ty dva druhy příkladů rozepíšu:

Tady už je chyba, zapomněl jsi převést oba členy s x na jednu stranu (anebo jsi je špatně sečetl)
Správně má být:
neznámou si dávám na tu stranu, kde vyjde kladná (pokud to nerovnice dovolí), je to jednodušší počítání
Dreamer napsal(a):
Tak první příklad už chápu, ale pořád nechápu ten druhej... výsledek musí bejt
, je to v učebnici...
Mrkni se znovu na zadání, jestli není někde nějaká chyba ... a i v učebnici mohou být chyby :)
Omlouvám se, ten příklad máš dobře... ale bohužel furt nechápu ten druhej příklad z dvojice, nechápu, proč si můžu nerovnici upravit tak, aby byly na jedné straně neznámá a na druhé známá čísla, a pak tam něják obrátit znamínka... sice to vychází, ale neorzumim tomu.
Protože chceš vyjádřit neznámou, musíš ji na jedné straně rovnice osamostatnit. Proto na jednu stranu dáváš všechny členy s neznámou a na druhou stranu vše ostatní.