Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 09. 2007 13:40

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

Ohnisko paraboly

Mám otázku, ako nájdem ohnisko u nekonečnej krivky? V elipese je mi to jasné, len s parabolou a hyperbolou mi to nejde do hlavy.

You know who
(or maybe not)

#2 15. 09. 2007 15:57

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Ohnisko paraboly

Parabola jako geometrická křivka je jedoznačně určena přímkou p a bodem F, který neleží na této přímce. Přímce p se říká řídící přímka a bodu F se říká ohnisko. Parabola je potom množina bodů, kde pro každý bod z této množiny platí, že jeho vzdálenost od řídící přímky je stejná jako vzdálenost od ohniska. Tedy parabola má pouze jedno ohnisko.

Hyperbola je malinko složitější, a je (podobně jak elipsa) jednoznačně určena dvěma body E, F a jedním reálným číslem a. Bodům E a F se říká ohniska a číslo a udává délku hlavní poloosy. Hyperbola je potom možina všech bodů takových, že pro každý bod X této množiny platí, že absolutní hodnota rozdílu vzdáleností |FX| - |EX| je konstantní a je rovna číslu 2a.

Více informcí zde:

Parabola
Hyperbola

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 16. 09. 2007 11:49

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

Dík, pozreim sa na to, do týždňa mi to bude hádam jasné.

You know who
(or maybe not)

#4 12. 10. 2007 14:36

Paulman
Místo: Brno
Reputace:   

U paraboly je p parametr (vzdálenost ohniska a řídící přímky) a řídící přímka se značí d. viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Parabola

#5 13. 10. 2007 12:06

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Rad bych upozornil na to, ze co se jak oznaci je uplne fuk. Dulezity je princip.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Zápatí