Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám tu jeden příklad s kterým si moc nevím rady, tak třeba mi pomůžete...
z-transformaci jsem udělal pro p(n), ale z toho neleze kloudnej výsledek, resp. spíš nevím, jak do něj zohlednit podmínku p(N) a jak vyjádřit tu otázku č. 2...
Jestli máte někdo chvilku a víte, jak na to, budu rád, už se s tim nějakou tu hodinu zabejvám a už mě to nebaví a dochází mi nápady co s tím...
Díky moc
↑ Stýv:
z-transformaci je asi mysleno hledani reseni ve tvaru
po dosazeni do rekurentni rovnice ziskame charakteristycky polynom.
A hledame reseni pro
.
To zadani je opravdu divne. Hlavne ta podminka
z pohledu pravdepodobnosti. Divame-li se na to vsak ciste jako na ulohu o reseni
rekurentni rovnice pak je ta podminka legitimni.
Resenim je linearni kombinace
, kde
si jiz lehce spocitate +
z tech okrajovych podminek.

Podivně formulované to je. Důležité je, že
* hráč končí, pokud dosáhne 0 nebo N
* p(n) značí pravděpodobnost, že na konci má 0 a ne N. Význam podmínek p(0)=1 a p(N)=0 je pak zřejmý.
* jak to má vyjít je (jinou metodou) uvedeno zde http://www.fi.muni.cz/~xbouda1/teaching … cture4.pdf
↑ Stýv:↑ archipatelin:Jinak z-transformace je převod z posloupností do funkcí, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Z-transform a pokud prohledáte fórum, najdete na ni dost příkladů.
↑ X123:Pokud z-transformace vyšla, stačí v rovnici p(n)=0 položit n=N a v rovnici p(n)=1 položit n=0. Když se p vyjádří z té z-transformace, vyjde soustava dvou lineárních rovnic o dvou neznámých. Kdyžtak napiš, jak vyšla z-transformace a co není jasné.
No pro poč. podmínky p(0)=1 a p(-1)=0 (- tady si nejsem jist? Když je pravděpodobnost, že bude mít 0 jistota, tak, že bude mít -1 by taky měla bejt jistota?)
když tady v tom položím p(n)=0 a n=N, tak vyjde N=-1
a p(n)=1 n=0tak vychází 1=1
A pak nevím, co dál... :-(
Taky ten bod č.2 nevím, odkud to je vidět? Z tý p(n)=... pokud bych začal dosazovat hodnoty pro q a n (třebas v excelu)?
Ach ta moje tupost... :-( Díky moc za snahu
(na tu prezentaci jsem koukal, ale moc jsem toho nevykoukal, budu to muset pořádně pročíst)

↑ X123: Počáteční podmínku pro -1 nemáme, jen pro 0 a N. Máme
Po dosazení n=0
Po dosazení n=N
Pro jednoduchost označme
. Pak máme

, 

-- toto je přesně výsledek uvedený v odkazovaném materiálu
Pro tuto funkci už by nemělo být těžké udělat si tabulku v excelu v závislosti na q,n (za N zvolit nějakou velkou konstantu, třeba 1000). Co si vybavuju, tak by se mělo ukázat, že na q to záleží "více".
Stránky: 1