Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 06. 2010 23:12

Doxxik
Reputace:   14 

antireciproké rovnice

Zdravím,

už nějakou dobu řeším příklad, s nímž bych nyní potřeboval poradit. Přeskočím zadání a úvod řešení (s ním problém nemám), a začnu rovnou rovnicí, kterou jsem (různými úpravami) získal:

$x^4 + 2q\cdot x^3 + (q^2 - 1)\cdot x^2 - 2q\cdot x - 1 = 0$

podle koeficientů u jednotlivých členů jsem určil, že se jedná o antirecirokou [1] rovnici ($a_4 = - a_0$, $a_3 = - a_1$) lichého (konkrétně 5.) stupně.

[1] zdroj např.: 14. strana bakalářské práce H. Kohoutkové; wiki o ní mluví jako o reciproké rovnici II. druhu (krátký článek o reciprokém polynomu)

A nyní problém(y):

1) Podle definice antireciproké rovnice mají mít vztah koeficienty polynomu následující: $a_k = - a_{n-k}$. Nastává zde ale problém u rovnic lichého stupně, protože koeficient u něj by se měl rovnat -1*své hodnotě.
Znamená to tedy, že antireciproké rovnice lichého stupně neexistují?

1a) ano, znamená.
1b) ne, neznamená.

-- na základě odpovědi následují otázky buď (A) nebo (B):

-------

Vrátím se ještě jednou k práci slečny/paní H. Kohoutkové, konkrétně k této její části: (jedná se vlastně - alespoň v závěru citace - o obdobu věty 5 uvedené výše):

Antireciproká rovnice r(x)=0 stupně n>=2 má vždy kořen x_1 = 1. Přitom platí r(x) = (x-1)*R(x), kde R(x) = 0 je reciproká rovnice stupně n-1.

- Zkusím-li podle "rady" dosadit x=1, nevyjde mi platná rovnost. Resp. vyjde pouze v případě, že $q^2 - 1 = 0$. A to se mi vůbec nelíbí! (nejen že potřebuji mít parametr $q$ volitelný; co dělat v případě, kdy koeficient "středního členu" antireciproké rovnice není roven nule?
To opět hraje do karet možnosti (A).

-------

Takže otázka závěrem:

Co teda s tím? A hlavně - jak je to s antireciprokými rovnicemi? Případně kde bych si o nich mohl přečíst?

Předem děkuji nejen těm, kteří přispějí svou radou, protože už jen to, že jste dočetli až sem (a skousli můj literární elaborát) je obdivuhodné :)

-------------------------------------
PS:
Možná bych ještě něco mohl uvést na pravou míru - tuto antireciprokou rovnici jsem získal vhodnou volbou druhého parametru (na výsledné řešení to pro mě nemá vliv). Proto jsem vhodnými úpravami nakonec přeci jen dospěl k výsledku, nicméně pouze v oboru C, což je nevyhovující (nutně se potřebuji držet R). Pro úplnost sem svůj postup přidám:

rovnice byla (před vhodnou volbou druhého parametru, resp. jeho závislosti na parametru q) ve tvaru:

(1) ... $x^4 + 2q\cdot x + (q^2 - 1)\cdot x^2 - 2q\cdot x - (q^2 + \frac{q^2}{tg^2\beta}) = 0$
pokračování

PPS: Omluvte (a oznamte - opravím je), prosím, případné překlepy a chyby - snad se bude jednat jen o ty, které vznikly přenosem z papíru na web..

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#2 19. 06. 2010 23:40 — Editoval Stýv (21. 06. 2010 10:04)

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: antireciproké rovnice

imo z definice antireciproký rovnice plyne, že při sudym stupni musí být ten prostřední koeficient 0, což ve tvý rovnici není (až na ten speciální případ q=+-1)

edit: jasně, opraveno

#3 21. 06. 2010 09:59 — Editoval jarrro (21. 06. 2010 10:00)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: antireciproké rovnice

↑ Doxxik:↑ Stýv:práve naopak. nie? pri párnom(sudom stupni)je v strede nulový koeficient tá rovnica je stupňa 4

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí