Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravíčko. Mam vyšetřit průběh fce. y =
po derivaci mi vysla tohle .
řešením té rovnice bych měl dostat body, kdy se fce mění z klesající na rostoucí a obráceně.
Problém je, že jsem se u té rovnice nějak zasek a nedaří se mi ji vyřešit. Můžete mi prosím poradit jak na to.
Po roznásobení a odečtení mi vyšlo toto:
-2 / (x^2+1)^2 = 0
a ted vubec nemužu přijit na to jak se přes tohle přenést....
Díky
edit: spatně ospana derivace. chybelo tam to x na konci
Zdravím, už ta derivace vychází nějak špatně. Bohužel nedokážu identifikovat chybu, protože nedokážu zpětně rekonstruovat, jak byl použit vzorec
.
Doporučuji si při derivování všimnout buď toho, že
, nebo ještě lépe toho, že
.
Derivaci jsem opravil. Spatne sem ji opsal. Měla by být správně. Kontrola MathCadem a kalkulačkou. Spíš nevim jak na tu rovnici po derivaci.
Ted sem to zkoušel jeste upravit jinak:
Vynásobil jsem celou rovnici jmenovatelema a vyslo toto.
to že mi vyšlo
-2 = 0 mě vede k převědčení že rovnice nema řešení. Ale ta fce musí mít nějkay průběh...tak jak se toto projeví na fci? ( Pokud to mam ovšem dobře)
graf té fce je vlastně hyperbola (tedy dvě hyperboly že :-) ) kdy pro "ta rovnice rovna nule" není řešení. Ale co mi to řekne o těch hyperbolách? Nebo jaky je další postup?
Stránky: 1