Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
připravuji se na zkoušku z matematické analýzy a totálně jsem se zasekl u poslední věty, kterou se musím naučit (že by Murphy?). Je to věta o vázaných extrémech a Lagrangeových multiplikátorech - k čemu jsou dobré, to vím, chápu snad i smysl věty (při omezení vyplývajícího z vazebných podmínek vyvstane určitá vlastnost). Není mi však jasné, co se děje v důkazu (tedy asi trochu ano, ale nemá to stále ani hlavu, ani patu) - mohl by mi někdo nějak lidsky vysvětlit, o co tam jde? Třeba to pak pochopím; zatím pouze tuším, že se tam používá "vícerozměrná" verze věty o implicitních funkcích k dosažení něčeho. Učím se ze skript prof. Pultra (viz http://kam.mff.cuni.cz/~pultr/ , skripta pro 1.ročník). Na internetu jsem našel několik dalších skript matematické analýzy, ty však v důkazu téhle věty používají aparát, který neznám, a nebo důkaz úplně vynechávají.
Díky za pomoc.
V.
Up. Ještě jsem na to nepřišel.
Ten n-rozměrný případ pro n > 2 lidsky vysvětlit neumím, zkusím to pro n = 2 .
O funkcích f, g dvou proměnných předpokládáme, že rovnicí g(x,y) = 0 je určena křivka c, v jejímž nějakém okolí mají obě funkce
spojité parciální derivace, při čemž v každém bodě křivky c je g'(x,y) =/= 0 . Hledáme lokální extrém funkce f vzhledem ke křivce c.
Dejme tomu, že ten nastane v bodě W=[u,v] ležícím na c, tedy splňujícím rovnici g(u,v) = 0 a nerovnici g'(u,v) =/= 0 . Poslední podmínka
znamená, že v bodě W je jedna z parc. derivací funkce g nenulová , nechť je to ta podle y . Na funkci g v okolí bodu W aplikujeme větu
o existenci implicitní funkce h zajišťující splnění rovnic
, ,
(1)
pro x z dostatčně malého okolí bodu u (včetně bodu x=u). Lokální extrém funkce f v bodě W vzhledem ke křivce c je tedy zároveň
lokálním extrémem funkce F(x) = f(x,h(x)) v bodě u. Funkce F má v bodě u derivaci, takže z nutné podmínky pro extrém funkce
jedné proměnné plyne
(2) .
Tvrzení věty o L.m. odtud dostaneme snadno přes Jacobiho determinant funkcí f, g , který v bodě W je roven 0, jak plyne z (1), (2).
↑ Rumburak:
Super. Sice mi to trvalo hoooooodně dlouho, ale už konečně začínám rozumět i té vícerozměrné podobě. Díky za vysvětlení.
Stránky: 1