Dobrý den, setkal jsem se s pojmem že rhó ve válcových souřadnicích je (transferzální směr), chci se zeptat jestli se nějak takhle nazívají i "fí" a "z"
děkuji!
↑ Jirka.Lála:
Tak to počujem po prvý krát. A vôbec sa niekedy pozastavujem nad pojmami, ktoré matematika pozná (kofaktor, ireducibilita, transcendentný, rektifikovateľný). Hotový slovník cudzích slov.
:-)
↑ lukaszh: to je totiž slovo "transverzální", zbytek se dá dohledat, zejména zde nebo i jinde.
Zdravím :-)
↑ jelena:
Tak já jsem to tam nějak nedohledal :-)
Že by to bylo zahrabáno někde hlouběji v Bronštejnově bibliografii?
↑ Jirka.Lála:
Nevím jak jinde, ale v teorii pole vlnovodů nebo rezonátorů se lze setkat při řešení Maxwellových rovnic ve válcových souřadnicích s pojmy jako příčná (transversální) a podélná (longitudinální) souřadnice. Studujeme-li například polarizaci záření v takovéto struktuře (obvykle v opt. vláknu či laseru), je běžný i pojem azimutální souřadnice.
↑ lukaszh: na žehlení se těším, ale momentálně se stárám, abys u obědu "nevykrucal ze stoličky".
(když jsme u jazýků, hlasíla jsem úspěšný závěr Bc. studia hodné dcery, máš na tom podíl, děkuji :-)
↑ medvidek: zřejmě jsi na přednášce chyběl - je třeba dostudovat.
Konec OT.
↑ jelena:
:-) Šikovnej dcére gratulujem. A dotazník bola maličkosť. Keď počujem takéto úspechy, tak ma zo stoličky nemusí vykrúcať. Hlavne keď si to človek vlastnoručne odpracuje. Oceňujem :-)