Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžu se zeptat, se ZŠ jsem jaks izapoměl jak se tvoří model atomu např. hélia. Myslím nákres s protony neutrony a elektrony jestli mě dobře chápete. Počet protonů a elektronů bude stejný, to vím, ale počet neutronů? to je jedno? VLastně N=A-Z takže N by bylo u atomu hélia kde je Protonů 2 Elektronů 2 a neutronů . A neutronů N=A-Z teda N=cca4-2 N=2?
http://www.lon-capa.org/~mmp/period/electron.htm
Z periodicke tabulky najdeme protonove cislo, pocet protonu a pocet elektronu je stejne.
Pocet neutronu (pokud je pozadovan) se zjisti tak, ze od relativni atomove hmotnosti - tak z tabulek (chytre receno nukleonovehjo cisla) se odecte pocet protonu.
Jednotlive elektrony je potreba umistit do energetickych vrstev (orbitalu, slupek - zalezi na zvyku, jak se oznacuje) a urcit tvar orbitalu (s, p, d, f)
Treba Helium ma 2 elektrony, jeho elektronova konfigurace je 1s2 (2 je horni index).
OK?
↑ budak:
Z periodicke tabulky Fluor ma u znacky dole 9 - pocet protonu, nahore 19 - nukleonove cislo, tedy pocet elektronu je take 9 - jako protonu, pocet neutronu je 10 (19-pocet protonu). Obrazek, ktery mas. je hodne zjednoduseny - chybi tam umisteni do energetickych vrstev - samozrejme nevim, zda to potrebujes :-)
↑ budak:
Ja jsem tam dala odkaz na stranku, funguje?
Jsou to 2 elektrony s (orbital tvaru koule) na 1. vrstve, 2 elektrony s na druhe vrstve, 5 elektronu p (orbital - tvar osmicky) take na druhe vrstve
1s2, 2s2, 2p5