Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o radu... někde dělám chybu.
Stát předpokládá, že náklady na kompenzaci nezaměstnanosti až uplyne t let od současnosti budou mít úroveň 5e na 0,05t mil. dolarů ročně. Vypočtěte celkové náklady na kompenzaci nezaměstnanosti za příštích 5 let. Interval je uzavřený od 0 do 5. Jak dlouho od současnosti bude trvat, než tato suma dosáhne 200 milionů dolarů?
↑ Stýv:
Počítala jsem rovnou s 5e na 0,05t a to jsem zintegrovala, ale vyšel mi jiný výsledek.
↑ Mischelinka:
Myslím, že to není úloha na integrály, ale na součet prvních n členů geometrické posloupnosti.
Zavedeme-li "nový letopočet" , v němž letošní rok bude mít číslo 0 , pak náklady v roce t > 0 budou
.
Za příštích n let celkem to bude
atd.
Takhle jsem postupovala (no, je to zkrácenej postup) ![kopírovat do textarea $\int_0^5e^{0,05t}dx=5\int_0^5e^{0,05} * \frac{dt}{e^x}=5[{\frac{1,05t}{1,05}}*e^t]$](/mathtex/9b/9b5826c5df2a209db0e23be351447700.gif)
Pak jsem dosadila meze a nevychází mi to. Mám úplně špatnej postup, nebo je myšlenka správná?
Děkuji
↑ Mischelinka:
Zdravím,
hezká formulace ohledně "myšlenky správné...", děkuji.
K integrování: chce to trochu více pořádku, promennou máš t, integruješ po dt,
substituce je 0,05t=u, odsud 0,05dt=du atd.
Vychází to?
-----------------------------------------------------------------------------
Ale také se mi nezdá, že se má integrovat, pokud se podívám na zadání (hlavně, co jsem vyznačila) nebo mi to nedává dost smyslu:
náklady na kompenzaci nezaměstnanosti až uplyne t let od současnosti budou mít úroveň 5e na 0,05t mil. dolarů ročně. Vypočtěte celkové náklady na kompenzaci nezaměstnanosti za příštích 5 let. Interval je uzavřený od 0 do 5. Jak dlouho od současnosti bude trvat, než tato suma dosáhne 200 milionů dolarů?
↑ jelena:
Mně to nevychází. Ale třeba by to tak vyšlo a chyba je ve mně.
↑ Mischelinka:
však také trochu váhám nad zadáním - ale pokud vezmeme za kličové slovo "roční", tak by to mohlo být, že "roční náklad na zaměstnanost je
, potom celkové náklady za 5 let budou
.
Jak tedy má být výsledek? Děkuji.
↑ jelena:
Má to vyjít 26 315 milionů.
↑ Mischelinka: takový výsledek by vycházel, pokud e není na 0,05, ale na 0,02 Není překlep?
Ale tato cesta je mi velmi protivná - buď rozumím zadání a věřím svému výsledku nebo nerozumím.
Tak co s tim uděláme? Děkuji.
↑ jelena:
Já překlep nemám, ale je možné, že se upsali ve skriptech.
Já s tím bohužel neudělám nic, teda aspoň prozatím. Mám ještě další příklady, na které se musim podívat.
Ale děkuji.
↑ Mischelinka:
možné je všechno, jen nemám rada, když se nejdřív podívám na výsledek a začnu uvažovat nad postupem, není to seriozní.
Možný překlep (nebo problém s postupem?) ještě můžeme ověřit výsledkem počtu let pro dosažení částky 200 mln. Vychází mi asi 29,4 let. Souhlasí? Děkuji.
↑ jelena:
Já mám ve skriptech 36,45. Teď nestíhám, ale pak zkusim, jestli by to vyšlo s tím 0,02t.
↑ Mischelinka:
Děkuji. Společně s kolegou Wolframem se domnivame, že konečná varianta zadání funkce pro náklady na nezamestnanost je:
.
Snad.