Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohl by mi prosím někdo poradit co s tímto příkladem, m ám určit vázané extrémy na množině M: y- 2x = 0
po první derivaci mi vyšlo že x=1 y=2,
což je zřejmě špatně protože jejich součet by měl dávát dohromady 1 , nevíte někdo?
↑ raymond:Máš to dobře.Vazbu y=2x si dosaď do funkce a derivuj dle x,dostaneš y´=e^(2x^2-4)*(4x-4)=0 a z toho x=1 ,dosadíš do vazby a máš y=2.Postup je pak jednoduchý,provedeš druhou derivaci a pokud je menší než nula v daném bodě,pak je tam maximum a naopak.
↑ raymond:
jde to i přes druhou derivaci f'xx
Jde to i mnohem snáz, stačí si uvědomit, že v reálných číslech je rostoucí funkce, takže
bude mít extrémy přesně tam, kde bude mít extrémy i
. Pak už jen dosadíme
a vyšetřujeme, kde má extrémy kvadratická funkce
, což je již triviální doplněním na čtverec
.
K tomu druhému: já jakobínům a těmto věcem okolo moc nerozumím, takže jen navrhnu alternativní řešení. První se zakládá na tom, že si zadanou množinu (kružnici) rozdělíme na část, kde , a kde
. V prvním případě je
(pak je
) a v druhém je
(pak je
). U obou výrazů najdeme extrémy derivováním podle x.
Druhé řešení se zakládá na tom, že jelikož vyšetřujeme body na kružnici, můžeme si je snadno vyjádřit jako . Pak stačí jen nalézt extrém funkce
, což se dá třeba derivovat, nebo upravit na tvar
, ze kterého je již vše patrné.
EDIT: Ještě mě napadl třetí způsob. Zavedením nových souřadnic se nám množina prakticky nezmění (bude dána rovnicí
) a funkce dostane tvar
. U takovéto funkce se již extrémy nachází opravdu snadno - prostě se snažíme mít souřadnici
co největší/nejmenší. To nastane zřejmě v případech
, tedy
.
Nevím ale, jestli ti tato řešení na něco budou, a tak raději počkejme na někoho z kolegů.
↑ raymond:
Máš pravdu, to "" je zde vskutku špatně :-).
Když dosadím do vazby
, tak dostanu
.
↑ Olin: Podmínka D = 0 , kde D je jakobián zúčastněných funkcí, je ekvivalentní s podmínkou existence Lagrangeova multiplikátoru ze známé věty.