Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 07. 2010 16:21

jendula11
Reputace:   

konvergence rady

Prosím jak mám vypočítat tuto konvergenci řady:
suma sin(1/n), nutnou podm9nku jsem si vypočetl ale nevím jak dál. Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Rumburak)

#2 01. 07. 2010 16:54

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: konvergence rady

↑ jendula11:
Dá se použít limitní podílové srovnávací kriterium na řady
(1)          $\sum \,a_n \,\eq \,\sum \,\sin\,\frac{1}{n}$
(2)          $\sum \,b_n \,\eq \,\sum \,\frac{1}{n}$ .

Spočítáme limitu 

$\lim_{n \to \infty}\, \frac{a_n}{b_n}\,=\,\lim_{n \to \infty} \,\frac{ \sin\,\frac{1}{n}} {\frac{1}{n}} \,= \,1$ ,

výsledek je konečný a zároveň nenulový, což znamená, že řady (1), (2) buďto obě konvergují nebo obě divergují.

O řadě (2) je notoricky známo, že diverguje (důkaz integrálním kriteriem), proto musí divrgovat i řada (1).

#3 05. 07. 2010 14:05

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Rumburak:↑ jendula11:

Lza také postupovat tak, že se použije nerovnost

$ \sin\left (\frac{1}{n}\right )>\frac{1}{2n}.  $

Potom

$ \sum_{n=1}^{\infty}\sin\left (\frac{1}{n}\right )>\frac{1}{2}\cdot\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}=\infty . $

Odtud taktéž divergence předložené nekonečné řady.

Připomínám, že pro důkaz divergence nekonečné harmonické řady je možné použít výrazně snažší techniku, než je integrální kritérium. Napadají mě hned dvě snadnější možnosti.

#4 07. 07. 2010 11:18

jendula11
Reputace:   

↑ Marian:
Zdravím děkuji za příspěvky, jen bych se ještě rád zeptal, jak jinak dokázat divergenci harmonické řady, mě bohužel napadá jen integrální kritérium.
Děkuji.

#5 07. 07. 2010 11:48

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ jendula11: takhle jsme si to ukazovali na už na gymplu

#6 07. 07. 2010 12:27 — Editoval Rumburak (07. 07. 2010 12:29)

Rumburak

↑ Marian:
Děkuji za doplnění. Dotazy většinou řeším způsobem, který mne napadne nejdříve,  a může se potom  stát, že nabízené  řešení
není elementární,  což se stalo i zde - zároveň mi ovšem připadalo didakticky vhodné  na obě kriteria upozornit  (u prvního si  teď
ale nejsem jist jeho přesným názvem).

#7 08. 07. 2010 09:33 — Editoval Rumburak (08. 07. 2010 13:19)

Rumburak

↑ jendula11:
Před chvílí na ceste tramvají do zaměstnání mne napadl další způsob důkazu divergence harmonické řady.  Jde o důkaz sporem.
Po zajímavost ho sem ještě přidám.

Označme

(1)              $\sum_{n=1}^\infty \frac {1}{n} = A$
(2)              $\sum_{k=1}^\infty \frac {1}{2k-1} = L$,
(3)              $\sum_{k=1}^\infty \frac {1}{2k} = S$ .

Takové označení si můžeme dovolit, protože každá z těchto řad má pouze kladné členy a proto existuje i její kladný součet ať již
konečný či nekonečný.  V případě konečného součtu by pak šlo o řadu konvergující absolutně s možností apllikovat na ni věty o
absolutně konvergentních řadách.

Budeme předpokládat, že

(*)                             $A \,<\,+\infty$

Potom jsou konvergení  též řady (2), (3) , jejichž tovořící posloupnosti jsou vybrané z posloupnosti tvořící řadu (1) a zřejmě platí

$A =\sum_{n=1}^\infty \frac {1}{n}\,= \sum_{k=1}^\infty \frac {1}{2k-1} \,+\, \sum_{k=1}^\infty \frac {1}{2k} \,= L+S$ ,   $\frac{1}{2} A =\frac{1}{2}\sum_{n=1}^\infty \frac {1}{n}\,= \sum_{n=1}^\infty \frac {1}{2n}\,=S$ ,

odtud

(4)                $L = A - S = 2S - S\,=\, S$ .

Zaroveň však pro každé přirozené číslo $k\ge 1$ je  $\frac {1}{2k-1} \,>\, \frac {1}{2k}$ , takže  $\sum_{k=1}^\infty \frac {1}{2k-1} \,>\, \sum_{k=1}^\infty \frac {1}{2k}$ a tedy  $L \,>\,S$ ,
což je ale ve sporu s (4).  Předpoklad (*) tudíž vede ke sporu , takže nezbývá, než že   $A \,=\,+\infty$ .

#8 08. 07. 2010 10:18 — Editoval Marian (08. 07. 2010 10:32)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Rumburak: Ano, myšlenka je velmi hezká. Takových důkazů lze nalézt více. Dovolím si uvést jeden velmi známý.

Předpokládejme sporem, že harmonická řada konverguje, tj. existuje kladné reálné číslo $s$ takové, že

$ s=\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}. $

Ovšem, podle definice nekonečné řady musí být

$ s=\lim_{n\to\infty}H_n,\qquad\qquad H_n:=\sum_{j=1}^{n}\frac{1}{j},\qquad\forall n\in\mathbb{N}. $

Z algebry vlastních limit posloupností by ovšem z předchozího plynula taktéž identita

$ s=\lim_{n\to\infty}H_{2n}. $

Proto jistě

$ \lim_{n\to\infty}(H_{2n}-H_n)=\lim_{n\to\infty}H_{2n}-\lim_{n\to\infty}H_n=s-s=0. $

Na druhou stranu platí pro libovolné přirozené číslo $n>1$ nerovnost

$ H_{2n}-H_n=\sum_{j=n+1}^{2n}\frac{1}{j}>\frac{n}{2n}=\frac{1}{2}. $

Tedy je zároveň

$ \lim_{n\to\infty}(H_{2n}-H_n)\ge \frac{1}{2}. $

Protože předpokládáme, že limita existuje, musela by nabývat celkem dvou různých hodnot. Podle věty o unicitě existující limity polsounosti je to však nemožné. Náš předpoklad byl špatný, a proto harmonická řada diverguje.

Přidávám ještě odkaz, kde lze nalézt více důkazů, jedná se o tento dokument (PDF).

#9 08. 07. 2010 10:26

Rumburak

↑ Marian:
Rovněž pěkné !   Neznal jsem to, díky za rozšíření obzorů.

Zápatí