Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
najde se vazany extrem na hranici a porovna se s tim lokalnim uvnitr.
↑ kaja(z_hajovny):Takže vypočítám 1+z+x+y^2+lambda*(x^2+y^2+z^2-4)? Vypočítam prvni derivace podle x,y,z + rovnice x^2+y^2+z^2-4 a soustavu 4 rovnic o 4 neznámých vyřeším?..vyjdou mi stacionarní body.Je tento postup spravne?
Najít extrémy na množině
a) Najdeme lokální extrémy na množině
Úlohu převedeme na hledání lokálních extrémů funkce:
Za dodatečných podmínek:
a) Najdeme lokální extrémy všude, ale vezmeme v potaz jen ty na množině:
c) Obě množiny bodů pak mezi sebou porovnáme a najdeme tak globální extrém funkce na množině:
↑ fl4sk4: Takže mám 4 body podezřelé z extrému?Lokální extrémy nemá funkce 1+z+x+y^2 žádné, budou to tedy body co vyšli při vázaném extrému.Pomocí Sylvestrova kritéria zjistím extrémy a největsí maximum bude absolutní maximum a nejmenší minimum bude absolutní minimum.Je to tak?
↑ Noifernus:
V ty LaGrangove funkci tu druhou funkci (vazbu nasobenou multiplikatorem) odcitate. Ja vzdy myslel ze se ma pricitat.
↑ Noifernus: Ano jsou to dva body. Existenci extrému je třeba ještě, jak správně říkáš, ověřit Sylvestrovým kritériem.
↑ Wyler: Je to jedno, zda tu funkci přičítáš, či odčítáš. LaGrangeovy multiplikátory se pak budou lišit až na znaménko. Já jsem zvyklý ji odčítat, jelikož když tu větu o nutné podmínce extrému na varietě dokazuješ, je logičtější to odčítat, ale je to jedno.
↑ fl4sk4:Opravdu jsou řešením jen dva body?Učitel mi příklad vrátil s tím že nemám nalezené všechny body podezřelé z extrému. Lokální extrém podle mě funkce nemá a z vázaného extrému vyplynuly dva body. Jak mám najít další? Už se v tom trošku ztrácím.
↑ Noifernus:
Zdravím, pokud dotaz navazuje na řešení od kolegy ↑ fl4sk4:, tak má 4 body podezřelé z extrému:
Využito zápisu kolegy, dškuji.
jeden , druhý
třetí čtvrtý
Uvnitř množiny mi žádný podezřelý nevyšel, ale jsem to spočetla jsem "zběžně". V pořádku?
↑ Noifernus:
použila jsem zápis výsledků, jak má kolega ↑ fl4sk4: v příspěvku 6.
Ovšem, když se dívám na postup od kolegy, tak bych postupovala ještě jinak. Kořeny, jak našel a jak jsi sestavil - 2 kořeny to je v pořádku, ale vynechal jedno řešení:
z rovnice plyne
, tedy rovnice platí pro
nebo pro pro každé y z R, pokud a=1.
Odsud jsou další kořeny. Dosazením a=1 do zbývajících rovnic pro x a pro z.
Snad alespoň tak v náznaku.
↑ jelena:Takže pokud to chápu dobře,tak kromě 2 již výše zmíněných kořenech zde bude ješte jeden kořen a to když .Souřadnice bodu y pak musí splnovat rovnici
,takže zbývající podezřelý bod bude [1/2, 7/2 , 1/2]. Žádný další bod už nebude.Souhlasíte?
↑ Noifernus:
neúplně:, odsud máme 2 různé hodnoty y - je to tak?
Tedy z teto rovnice jsou dalsi 2 koreny.
↑ jelena:Sylvestrovo kritérium pro alfa selhává D2=0 a D3=0.Je závěr takový, že v bode není extrém nebo je nutno použít jiné kritérium prípadně jaké?Je nutno vůbec v tomto případě použít Sylvestrovo kritérium, nestačí dosadit podezřelé body do
zjistit funkční hodnoty a prohlasit největší výsledek za absolutní maximum a nejmenší hodnotu za absolutní minimum?
↑ Noifernus:
já se omlouvám, momentálně mám jiné aktivity a nemohu překontrolovat, zda vychází nebo nevychází (bude věřit tomu, co vyšlo), potom je možné použit i jiných nástrojů - viz například zde - ve studijním textu.
podle strojového výpočtu to vychází tak - viz odkaz - co se tyče samotných podezřelých bodů, to sedi
Zda to jde jen dosadit, bez ověřování, to nejsem tak úplně jista - snad někdo z kolegů doplní, děkuji.
↑ Noifernus:
musí se rozhodnout podle definice !!
Definice:
Pokud v okolí bodu [x0,y0] platí f(x0,y0) \geq f(x,y) a současně g(x0,y0) = 0, pak se v bodě [x0,y0] nachází vázané lokální maximum funkce f. Pokud v okolí bodu [x0,y0] platí f(x_0,y_0) \leq f(x,y) a současně g(x0,y0) = 0, pak se v bodě [x0,y0] nachází vázané lokální minimum funkce f. Tyto body představují vázané lokální extrémy funkce f.
Jsou-li uvedené nerovnosti v okolí bodu [x0,y0] ostré, tzn. f(x0,y0) > f(x,y), resp. f(x0,y0) < f(x,y), pak hovoříme o ostrém vázaném lokálním extrému, tedy o ostrém vázaném lokálním maximu, resp. ostrém vázaném lokálním minimu.
Pokud uvedené podmínky platí nejen v okolí bodu [x0,y0], ale v celém definičním oboru funkce, pak hovoříme o globálním vázaném extrému, tedy o globálním vázaném maximu nebo globálním vázaném minimu.
by http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1zan … xtr%C3%A9m
↑ Noifernus:
Množina K, na níž absolutní extrémy funkce f hledáme, je kompaktní a funkce f je na ní spojitá, proto oba hledané absoluní extrémy nutně existují.
Stačí tedy vzít všechny podezřelé body uvnitř množiny K i na její hranici a porovnat, ve kterém z nich je funkční hodnota největší resp. nejmenší
(v jiných než těchto bodech absolutní extrémy být nemohou). Sylvestrovo kriterium tedy vůbec nepotřebujeme.
Stránky: 1