Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, pristi sobotu budu delat zkousku z matiky a potrebovala bych od Vas pomoci s par prikladama, vetsinou jsou vyreseny(jsou to domaci ukoly, ktery jsme dostavali v prubehu celeho semestru), ale u nekterych si fakt nevim rady..budu pro ne zakladat samostatna temata
tak tady je prvni priklad:
prijde mi prave, ze je tam chyba, v tom prvnim radku mi za tou druhou 4 chybi x, ze? Mam to teda kontrolovane od ucitelky, ale asi kontrolovala jem vysledky...a hlavne nechapu, jak se z toho druheho radku prijde, ze je to ( -4 )* e^-2? dyť 2 * 4 * 4 je 32 ne ? a abych rekla pravdu, tak mi nevychazi ani tech -28,43. dekuju za pomoc :)
Protože tam nemá být krát, ale plus. Jestli jsem to dobře pochopil, tak ten první řádek je derivace té funkce. Mě tato derivace vyšla stejně jako tvůj první řádek s jednou jedinou výjimkou, a to, že za výraz (4*e^-2) je následován znaménkem plus, nikoliv krát (což vyplývá z pravidla pro derivaci součinu) a pak už po dosazení x=1 vychází stejný výsledek, jaký vyšel tobě (i když tobě nejspíš vyšel vinou početní chyby).
↑ Dr. Marlen:↑ Dr. Marlen:
aha, toho jsem si nevsimla, ale mam tam tedy chybu jak rikam ja? pravidlo soucinu je tedy ze prvni zderivuju, druhy opisu tedy zde zderivuji 4x coz je 4 pak mam tedy 4 * e^-2x pak tedy to plus a prvni opisu druhy zderivuji, chybi mi tam tedy x, protoze tam mam jen 4 a ma tam byt 4x * e^-2x * (-2), je to tak spravne?
↑ Pjutra:
jj, celý ten výraz je 4*e^(-2x)+4x*e^(-2x)*(-2)
↑ Dr. Marlen:
super, toto uz tedy chapu, pak dosadim za x 1 vyjde mi ten druhy radek zase po oprave krát za plus a jak pak ale prijdu na to ze ten druhy radek se rovna (-4) * e^-2? to se nejak vytkne nebo jak? porad na to nemuzu prijit
4*e^(-2x)+4x*e^(-2x)*(-2) po dosazení vyjde 4*e^(-2)+4*e^(-2)*(-2), což po roznásobení vyjde 4*e^(-2)-8*e^(-2), což po odečtení vyjde -4*e^(-2)
↑ Dr. Marlen:
a ja to vytykam vsemozne, jsem fakt .... :D dekuju, k vysledku uz jsem se taky dohrabala :D
Stránky: 1