Potrebujem optimalizovat funkciu, ktora ma 8704 premennych. Pracujem s programovym balikom Mathematica. Skusal som pouzit instrukcie, ktore ponuka, ale vsetky mi po case vypoctu oznamuju, ze pocitac nema dostatok pamate. Mam vsak 4GB RAM, viac sa neda pouzit. Vie mi niekto poradit optimalizacnu metodu, ktora dokaze narabat s pamatou setrnejsie?
Záleží zda se jedná o obecnou funkci nebo o funkci lineární (spadající do oblasti lineárního programování).
Pokusim sa popisat problem: meranim ziskam 34 matic, kazda ma 256*256 komplexnych cisel. Po zakladnom spracovani matic kazdy riadok kazdej matice prenasobim exponencialnym clenom, cim ku kazdemu clenu kazdeho riadku pridam urcitu hodnotu fazy, teda vsetky cleny kazdeho riadku budu mat pridanu rovnaku hodnotu. Dalsim spracovanim matic dostanem konecny vysledok - jedine realne cislo. Ulohou je urcit pridavky faz tak, aby toto vysledne cislo bolo co najmensie.
↑ peter52:
Bylo by možné uvést konkrétnější tvar rovnice (např. s méněrozměrnou maticí)?
↑ peter52:
Nepoznám algoritmus, s ktorým pracuješ. Pokiaľ chceš pomôcť, treba sa pokúsiť popísať problém poriadne. Myslím, že kľúčový problém je, že
peter52 napsal(a):
Dalsim spracovanim matic dostanem konecny vysledok - jedine realne cislo.
Toto číslo, predpokladám závisí od parametrov. Čo sú vlastne naše premenné. V podstate nás zaujíma najviac, ako vyzerá tvar toho čísla vzhľadom na všeobecné parametre, aby sme vedeli pracovať s touto funkciou. Pochopil som tvoj problém, že máš nejaké matice![kopírovat do textarea $\left[a_{ij}^{(1)}\right]_1\,;\;\left[a_{ij}^{(2)}\right]\,;\;\cdots\,;\left[a_{ij}^{(n)}\right]$](/mathtex/4d/4d94ef678f94c71347f0a64c1190956d.gif)
Potom prenásobíš ich riadky nejakou exponenciálou![kopírovat do textarea $\left[u^{f_1(\vec{\lambda})}_{i}a_{ij}^{(1)}\right]_1\,;\;\left[u^{f_2(\vec{\lambda})}_{i}a_{ij}^{(2)}\right]\,;\;\cdots\,;\left[u^{f_n(\vec{\lambda})}_{i}a_{ij}^{(n)}\right]$](/mathtex/48/48a2e546d7683791fec08ec30865e002.gif)
Stále tam však máme komplexné čísla a strácam sa v indexovaní, takže treba popísať problém konkrétne.