Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj přátelé, jsem tu s dalším příkladem:
a=parametr
x=neznámá
řešíme v R

moje řešení:
ale mě zajímá jak se do Diskuse promítne popřípadě do celého řešení ta podmínka 
Moc děkuji všem za pomoc:-)
Pěkný den

↑ b.r.o.z1:
Podle mne nemá smysl uvádět v diskusi variantu, kdy a = 1, protože to je vyloučeno už na začátku.
Takže já bych osobně měl v diskusi jen jeden bod.
↑ stepan.machacek:
Zdravím Vás a trochu nesouhlasím.
Diskuse má být úplná - tedy varianta a=1, a=-1 (sice vyloučena ihned na začátku) má se objevit v diskusi.
A tady se rozcházím s kolegy ve formulaci tohoto bodu. Já říkám, že pokud již od zadání je vidět, že a=1, a=-1 vylučujeme, tak tento bod formuliji "Rovnice nemá smysl".
Ovšem pokud provádím úpravy na společný jmenovatel zatím bez úvahy o hodnatách a (což v rovnici s parametrem mohu, dokud neudělám nepovolený krok), tak k a=1, a=-1 dojdu v okamžíku zkoumání kdy je jmenovatel nulový a prohlásím, že "Rovnice nemá kořeny".
V každém případě v diskusi musí být 2 body. Je to tak? Děkuji.

↑ jelena:
Přeji krásný, leč deštivý den.
Já s Vámi, Jeleno, v zásadě souhlasím. Když jsem o tom sám přemýšlel, nebyl jsem si stoprocentně jist. Osobně bych v diskusi také nejspíš uvedl i vyloučené hodnoty. Ale protože jsem si nebyl jistý, kouknul jsem se do učebnice pro gymnázia. Tam měli v podobných příkladech diskusi bez předem vyloučených hodnot. Proto jsem napsal, co jsem napsal.
Edit: Ještě jsem se díval do jiných středoškolských učebnic a dozvěděl jsem se, že skutečně diskuse musí být úplná, tedy že má obsahovat všechny možné hodnoty parametru. Tedy i ty předem vyloučené.
Omlouvám se za přejatou chybu a děkuji Jeleně za upozornění.
↑ stepan.machacek: v pořádku, děkuji i Vám:-) ono je možné, že co jiný učitel matematiky, to jiná chuť