Stránky: 1
Z desetilitrové bomby se stlačeným vodíkem uniká plyn netěsností ventilu.Vypočtěte hmotnost(v gramech) uniklého vodíku mezi dvěma kontrolami tlaku: 1. (4,9 MPa při 7°C) a 2. (4,5 MPa při 17°C).Molární hmotnost vodíku je 0,002 kg.mol-1,Rm= 8,314 J.mol-1.K-1.
↑ Arstor:
Zdravím,
zkus se podívat na teorii, na řešené vzory a formulovat svůj problém konkrétně. Děkuji.
Zkus to takhle:
- stavová rovnice pro ideální plyn p . V = n . R . T
kde p tlak
V objem
n počet molů
R plyn. konstanta - dáno
T teplota
- spočteš kolik molů plynu obsahuje nádoba při podmínkách 1 a 2
- rozdíl v molech přepočteš na gramy pomocí konstanty 0.002 kg/mol
Pokud by byl problém,dodám celý výpočet. :-)))
↑ mikrochip:
Zdravím a děkuji za vyřešení,
v odkazech, co jsem uvedla, je toto zadání (skoro toto) komplet vyřešeno i s rozborem. Věřím, že kolega najde i další podnětné vyřešené úlohy.
Kolega Arstor je zde nový, má pouze 2. příspěvek, tak jsem ho v jednom řádku seznamila s dostupnou online teorii, příklady a místními pravidly (například, 1. bod je důležitý). Z formulace úvodního příspěvku bohužel neumím posoudit, v čem je konkrétní problém kolegy (a obvykle to byvá jen nepatrná drobnost).
Věřím, že společnými sily se dobereme výsledku.
↑ pietro: doufám, že nám níc neuniklo, že jsme správně zadali kolegovi vstupní data a kolega to snad i zvladl (výsledek je v kg).
Pokud mi něco trochu uniká, tak to je čas.
Nechte, prosím, autorovi tématu alespoň trochu prostoru pro tvůrčí realizaci (tato úloha poskytuje takové neomezené možnosti). Zdravím srdečně :-)
Záměrně jsem neuvedl celé dosazení,jen postup !!!
Ať si každý zkusí tu "dosazovací otročinu" sám .... a hlavně ať se takto naučí, že kilogram má tisíc gramů
a mol není jen "brouček v šatní skříni" !
Myslím , že tady by se měly problémy řešit v obecné rovině ,"matematická otročina" patří jinam !!!
LIDEM MYŠLENÍ , STROJŮM DŘINU !
Tomáš Baťa
.......... jo, zdravím JELENU !!!
↑ mikrochip: děkuji za pozdrav a rovněž zdravím :-)
Věřím, že toto téma je již zcela vyčerpáno a proto navrhuji do budoucna rozbalovat transparenty a provolávat hesla pouze na plácku, který pro takové a podobné účely vyčlenil Vážený Moderátor (děkuji). Neb mám obavy, že nám transparenty, bubny a zpěvníky sebere a do konce léta nevratí.
Pro kolegu Pietro:-) doufám, že jsme s kolegou Wolfy nezklamali.
Stránky: 1