Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zvolme náhodně číslo mezi 0 a 1 (každá hodnota je stejně pravděpodobná), pak nezávisle na něm zvolme další číslo stejným postupem jako v předchozím kroku a toto číslo přičtěme k prvnímu. Takto postupujme dále (v přičítání náhodných čísel). Kolik takových náhodných čísel budeme v průměru potřebovat, abychom dostali součet větší než 1?
Odpověď:
↑ Stýv:
Myslím, že ano, proč?
Hint č. 1:
Hint č. 2:
↑ check_drummer: Ahoj, skúšam to "hrubou silou" a výsledky naznačujú, že súčet n - náhodných čísel ...s(n) = 0.5*n, a teda súčet > 1 sa dosiahne pri dvoch a viac ...( priemer n - náhodných čísel v limite by mal ísť --->0.5.)
↑ pietro:
Jak píšeš, je to zhruba dva a víc.

Páni prosím poraďte mi, mne to nevychádza...kde robím chybu? V EXCELI nagenerujem stlpec A = RND() stlpec B = RND() ( a aj stlpec C) , ďalší stlpec je potom súčet predošlých dvoch náhodných čísel. Počet riadkov v stlpci je 1000, zo súčtov vytvorím histogram, toto opakujem 7 x , z četností urobím priemer a najčastejší súčet dvoch náh. čísel je v rozsahu od 1 ..do 1,1. VIĎ tiez GRAF

↑ pietro:
Řekl bych, že to máš dobře. Numericky jsi našel rozdělení pravděpodobnosti součtu dvou náhodných čísel. To je přesně rovno
pro
,
pro
a 0 jinde.
Jen nechápu, proč tam máš sloupec C, když bereš jen součet dvou náhodných čísel.
Pak myslím, že není potřeba dělat 1000 pokusů, to 7x opakovat a vzít průměr, ale rovnou můžeš udělat 7000 pokusů, výsledek by měl být stejný.
↑ BrozekP:
↑ Stýv:
ďakujem páni za objasnenie, stlpec C mám prípravu pre súčet troch náhodných čísel a 1000 x 7 som dal z lenivosti, nechcelo sa mi ťahať vzorce v Exceli do 7000 riadkov :(..priznám..
↑ Stýv:
Já vím Bohumile, ...já vím......excel se neříká !!!
Ale teraz prosím..dobre chápem? odpoveď : V priemere budeme potrebovať e=2,71828183.. kusov náhodných čísel ( daných vlastností), ich súčet bude vždy väčší ako 1.

Ano, v průměru budeme potřebovat e náhodných čísel, aby jejich součet překročil 1.
Ak by bola ešte chuť , nechcem to komplikovať...ale...

↑ Stýv: No teda...krásne díky!!!! Radosť byť tu.
A teraz keď som nageneroval dvojice, trojice, atď. ako zistim to číslo e, prosím?

Předpokládám, že těch devět sloupců je pouze opakování toho samého – sečti hodnoty v jednotlivých řádcích, dostaneš tak ke každému přirozenému číslu n už jen jedno číslo (označme ho
). To číslo
vyjadřuje počet pokusů, kdy součet čísel překročil jedničku teprve po vygenerování n-tého čísla. Teď uděláme vážený průměr:
Ten by měl vyjít e.
↑ BrozekP:
Podobně jsem postupoval i já. Zajímavá úloha ukazující, kde všude se mohou vyskytovat zajímavá čísla.
Stránky: 1