Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, může mi někdo prosím poradit jak mám vyřešit tento příklad? Jsem úplně ztracená. Děkuji
Kolik přirozených čísel větších než 20 a menších než 500 lze vytvořit z cifer 1, 3, 4, 5, jestliže: a) se neopakují a b) opakují se.
a) trojciferná čísla: aby bylo menší než 500, nesmí první cifra být 5, tedy jsou 3 možnosti. další cifra může být libovolná ze zbývajících tří, tedy zase 3 možnosti. na poslední cifru zbývají 2 možnosti. tedy 3*3*2=18 čísel. obdobně spočítáš dvojciferná čísla a oba výsledky sečteš
b) obdobně jako a), jenom na těch dalších pozicích budeš moci vybírat vždy ze všech 4 číslic
A mám to prosím aspoň dobře? Nebo nechápeš vůbec jak jsem to udělala?
Vůbec nevím jak jsem to udělala, zkoušela jsem to udělat tak jak jsme to dělali ve škole. Na tu látku jsem byla v nemocnici a vůbec nevím jak to mám dělat.
Protože učiitelka to chce takto a nebere žádný jiný způsob.
Prosím tě a u toho opakování ti to vyšlo jakk? Mě u dvojciferných 12 a trojciferných 48. Je to správně?
uvidíme jak mi to půjde dál. Když vezmu tento příklad tak je správně a) 9 a 18 a b) 12 a 48
Můžu se ještě zeptat jestli mám správně tento úkol? Já doufám že ano.
Kolik přirozených čísel větších než 30 a menších než 8000 lze vytvořit z cifer 0, 2, 4, 6, 8, jestliže:
a) opakují se
b) se neopakují
Moje výsledky:
a) dvojciferná 21
trojciferná 125
čtyřciferná 500
b) dvojciferná 12
trojciferná 60
čtyřciferná 96
takže u toho b) trojciferných je 48 a u čtyřciferných je 72. Už je to správně?
dvojciferný 15
trojciferný 100
čtyřciferný 375
je to správně?
To beru jako že je to správně. Ještě bych se chtěla zeptat jak mám vyřešit tento úkol. Strašně moc děkuji
Z kolika prvků lze vytvořit 210 variací druhé třídy?
↑ jarrro:
Děkuji. už jsem na to přišla. Ted si nevím rady s tímto.
Z kolika prvků lze vytvořit pětkrát více variací třetí třídy než variací druhé třídy?
Můžu se zeptat? když to vezmu přes diskriminant tak mě vyjde ještě 1 a ta tam nepatří?