Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 07. 2010 16:15

abc MT 8
Zelenáč
Reputace:   

Mysl, Topologie - Kam na vysokou?

Zdravím,
1) Topologie
viděl někdo z vás toto video na youtube?
http://www.youtube.com/watch?v=R_w4HYXuo9M
Vím, že to souvisí nějak s topologickými transformacemi. Existuje někde v ČR VŠ, na které by se vyučovala přímo topologie? Nebo topologie v kombinaci s geometrií nebo s algebrou a geometrií? Myslím NE jako jeden předmět z mnoha, ale přímo katedra topologie a geometrie. A pokud to není v ČR, tak kde ve světě?
2) Mysl
vím, že někde na akademii věd ČR se zabývají neuronovými sítěmi, programy rozpoznávajícími obrazy a zvuky, případně řešením Alzheimerových chorob... Mě ale více zajímá, jak funguje mysl samotná, případně jak funguje paměť (ta lidská nebo zvířecí) a jak to lze matematicky modelovat. Existuje někdo (v ČR) na světě, kdo se zabývá přímo myslí, pamětí a k jejímu výzkumu používá matematiku? Kde? Zatím jsem našel jen toto
http://www.youtube.com/watch?v=uhcIaProgbE
, ale nemám tam žádného známého, takže nevím, co přesně se tam dělá.
3) Vítám
tipy, rady, zkušenosti, zájemce o stejnou nebo podobnou problematiku.

#2 30. 07. 2010 16:46

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Mysl, Topologie - Kam na vysokou?

#3 31. 07. 2010 11:08

abc MT 8
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:
díky Stýve,
u té topologie na MFF UK v Praze by mě ještě zajímalo, jakým způsobem to vyučují. Je to klasika? = definice, věta, důkaz, definice, věta, důkaz, definice, věta, důkaz, definice, věta, důkaz do aleluja? Nebo je to spíš, že vyučující nadhodí pár zajímavých příkladů na každé přednášce a pak v nich hledá tu teorii, zobecňuje je? (2. způsob mám raději) Nerad bych přišel z Olomouce do Prahy a zjistil, že UK je totéž jako UP, co se týká způsobu výuky.

Má ještě někdo nápad, kde jinde a co nejblíže se dá studovat mysl?

#4 31. 07. 2010 11:36

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

to nevim, ale tipoval bych tu klasiku

#5 31. 07. 2010 14:44

7867088
Reputace:   

↑ abc MT 8:ty definice nám ale umožňují pojenovat  příklady a jejich komponenty, ne? příklad se stejně musí dokázat a takový přklad pak bude stejně věta.

#6 31. 07. 2010 17:20

Tomas.P
Reputace:   22 

↑ abc MT 8:
Topologie je část matematiky zobecňující výklad pojmu prostor. V poslední době jí hlavně proslavilo řešení G.Perelmana v souvislosti s Poincarého domněnkou. Mě osobně víc zajímá matematická analýza, topologie je něco na víc. Kolegové mě můžou v definici topologie opravit :-)
Kdyby tě zajímala topologie, tak můžeš najít odkazy na arXiv nebo youtube
např.: http://en.wikipedia.org/wiki/Solution_o … conjecture

#7 31. 07. 2010 20:09

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Jen dodam, ze trocha systematicnosti nikdy neuskodi. Nejde si jen hrat a nahazovat ulohy. Od toho je cviko, ne prednaska.

#8 03. 08. 2010 01:55

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

abc MT 8 napsal(a):

Kam na vysokou?

No přece na MUNI :-) Na PřF umí topologii, algebraickou topologii (I, II, seminář), diferenciální topologii (I, II) a sousedící disciplíny jako je algebraická geometrie. Co se týče mysli, té zase trochu rozumí u nás na FI (viz projekt proso), něco by tě možná zaujalo i v laboratoři interakce člověka s počítačem. Dělám teď reklamu na dvě fakulty najednou, ale to je celkem jedno, protože kredity z jedné se dají uznat na druhé a jsou od sebe ani ne deset minut cesty, takže lze třeba sploupracovat na projektu PROSO a u toho studovat všelijaké ty topologie.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#9 03. 08. 2010 13:08

abc MT 8
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
Tak do Brna... To vypadá zajímavě, jak ta topologie, tak problem solving. Zatím jsem to nezkoumal do hloubky, ale ten Proso je pod katedrou informatiky? A ta topologie se tak často vyskytuje až v mgr. studiu nebo v dr. studiu? Díky za odpovědi, teď mi to bude dlouho vrtat hlavou.

#10 03. 08. 2010 14:28

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ abc MT 8: Topologie (bez přívlastku) je na Obecné matematice dokonce doporučná bakalářům. Rozsah předmětu: http://is.muni.cz/predmety/predmet.pl?kod=M6140 V isu bys měl být schopen vyhledat i informace o jiných topologických předmětech.

Jinak PROSO je pod informatikou v tom smyslu, že lidé, kteří se tomu věnují (Radek Pelánek a Petr Jarušek) působí na FI a lze s nimi spolupracovat formou bakalářských (či diplomových) prací a domluvit si konzultace. Jako předmět PROSO vypsán není.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí