Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřebuji pomoct s následujícími příklady díky za odpovědi :)
1. Racionální číslo
vyjádřené jako zlomek v základním tvaru má ve jmenovateli číslo a)37 b)225 c)330 d)30
Podle nich je správně c) ale nevím proč mně vyšlo 12/37 73/225 107/330
takže tři správné odpovědi
2.Určete počet všech prvočísel p svlastností: číslo p^4 +1 také prvočíslo
a)žádné b)1 c)2 d)3 e)nekonečně
3.Na přímce leží pět navzájem různých bodů A1 A2 A3 A4 A5 v tomto pořádí. Vzdálensti mezi body mohou být navzájem různé. Pro jistý bod P na této přímce je součet vzdáleností PA1+PA2+PA3+PA4+PA5 minimální. Které z následujících tvrzení je prvadivé?
a)P=A1 b)P=A2 c)P=A3 d)P je libovolný bod úsečky A2A4
e)P je libovolný bod úsečky A1A5
4.Pro reálná čísla x,y platí x+y+z=1 a 1/x+1/y+1/z=0. Hodnota x^2+y^2+z^2=?
a)0 b)1 c)2 d)3 e) nejdeurčit
5.Právě dva dělitelé čísla 3^32 -1 jsou současně větší než 75 a menší než 85. Jejich součin je?
a)5852 b)6560 c)6804 d)6888 e)6972
DĚKUJI MNOHOKRÁT
↑ caromplay:
ta dvojka a čtyřka je z letošního klokana.....dnes jsem ho psal
↑ caromplay: U toho prvního příkladu je opravdu správně c) 330.
Když si svá řešení hodíš do kalkulačky, tak jedině c) splňuje tu periodu
.
a 
↑ ttopi:
!!!!já jsem to ale napsal špatně!!!!OMLOUVÁM SE!!! v zadání bylo jen "Racionální číslo 0,324" nad tím 24 nebylo periodických nevím proč se to tam napsalo já chtěl napsat jen číslo 0,324. Tak právě nevím jak můžou napsat že správně je c) ......?jestli racionální číslo znamená že se zrovna dvě číslice opakují???
↑ caromplay:
tak já to zkusím:
Musíš vědět jakou vlastnost mají prvočísla : nejmenší prvočíslo = 2
další prvočísla jsou jen lichá čísla( kdyby byla kladná, tak by byla dělitelná 2)
Takže zkusil jsem si to rozebrat asi takto: vezmu libovolné prvočíslo krom dvojky, dal ho na čtvrtou, a zjistil jsem, že pro všechna prvočísla krom dvojky je čtvrtá mocnina z daného prvočísla lichým číslem; když k tomu lichému číslu přičteš 1, tak dostaneš sudé číslo dělitelné 2 , a z toho vyplívá, že by to už nebylo prvočíslo. Tedy Pro lichá prvočísla tato vlstnost neplatí.
Ale my máme ještě sudé prvočíslo, a to konkrétně jediné sudé prvočíslo, pro to by to mělo platit, tedy 2^4 + 1 = 17; 17 je opět prvočíslo, tedy správná odpověď je, že to platí jen pro jedno prvočíslo a to dvojku.
Toto nebyl žádný důkaz, ale úvaha
Důkazy jsou v tomto případě zbytečné(pomalé)
tak to je teda něco ten pátej příklad asi nevypočítá nikdo ...já to nemůžu spočítat ani na kalkulačce a u toho příkladu je napsáno že se má počítat bez kalkulačky. Ani nechápu proč tam je zadaný 3^32 -1 když je jedno jetli tam to -1 dám nebo ne FAKT TĚŽKÝ
↑ caromplay:
Umis vynasobit 80*82?
↑ caromplay:
a znas vzorec a^2-b^2 ?
↑ caromplay:
(3^16)^2 - 1^2 a pokracuj az dojdes k pozadovanemu vysledku :-)
↑ caromplay:
na delitele :-) jinak ani nepujde prijit, nez to rozlozim :-)
A snad uznas, ze ten priklad je spis "fakt lehky". OK?