Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
popravdě řečeno, do Matematiky v kostce jsem nikdy nenahlížela, protože jsem předpokládala její "povrchnost", takže nemohu srovnávat, mohu ale doporučit
Sbírka úloh z matematiky pro přípravu k maturitní zkoušce a k přijímacím zkouškám na vysoké školy- Josef Kubát; Prometheus; 2004; Praha - sbírka obsahuje jak vysvětlení dané látky (nalezla jsem zde až na malé výjimky prakticky vše), tak vzorově vyřešené příklady, sbírku příkladů k dané látce, ukázky zadání pís. zkoušek na VŠ, sbírku 120 příkladů s možností volby výsledku. Na úvodu jsou podle jednotlivých okruhů rozepsány některé nedostatky ve znalostech studentů, které se vyskytují v průběhu jejich studia na SŠ a u příjimacích zkoušek na VŠ. Se sbírkou jsem spokojená, je přehledná, důležité vztahy barevně zvýrazněny, pěkné citáty významných matematiků... doporučuji, koupila jsem ji asi před 2 lety za 185 Kč.
Sbírka maturitních příkladů z matematiy; SPN; 1983; Praha - jedná se pouze o soubor příkladů řazených do určitých okruhů, není zde žádná teorie ani vzorově řešené příklady, nenech se odradit datem vydání, matematika se nemění, nejsem si jistá, zda tuto sbírku lze sehnat v knihkupectvích, ale v antikvariátech je poměrně často k vidění
Hodně štěstí při výběru :o))
Kubat - zcela souhlas, mam ho ve vydani od roku 1993, uz je hezky otrepaný. Je ale spise praktickeho razu,
na teorii J. Polák "Přehled středoškolské matematiky". Takova hezka tlusta kniha:-), krasne psany matematicky romanek. Pravidelne to vychazi, Je k tomu i sbirka přikladů - posledne jsem to videla v obchode v ruzovem provedeni.
Hodne peknych okamziku pri cteni
Ahoj, z mojí zkušenosti musím taky doporučit Josefa Poláka a jeho Přehled středoškolské matematiky. Strašně se hodí, když si potřebuješ zopakovat třeba nějaký učivo, který jste už probrali, přitom se nechceš brodit tunou dalších informací v klasický učebnici. Není ale zase tak dobrá ke studiu nový látky, občas mi taky trochu chyběly důkazy vět který se tam objevujou(namátkou si vzpomínám na věty o středových a obvodových úhlech), ale na českým trhu pro mě jednoznačně jednička. O něčem taky svědčí, že já třeba mám osmý vydání - na chybu tam nejspíš nenarazíš, a je vidět že se to prodává.
Oproti tomu jsem si předtím koupil Kompendium matematiky(původně německá knížka) - vypadá totiž moc pěkně a na první pohled je kvalitně zpracovaná. Na druhej pohled je špatná, spousta věcí tam chybí(přeci jen to není úplně dělaný pro nás v čr). Nekupovat:)
Další kniha, která se mi tu povaluje - Středoškolská matematika v úlohách I. - Josef Polák. Sbírka úloh, ale skvělá - perfektně doplňuje Polákův přehled a navíc, v každý kapitole začíná úplně primitivníma úlohama a přitvrzuje - to znamená že borci jdou hned na to nejtěžší, komu nějaká partie nejde tak zkrátka počítá od těch nejjednodušších, no nakonec si to do hlavy natluče každej:) Existuje ještě Středoškolská matika v úlohách II. , pokrývá zbytek témat, který se nevešly do prvního dílu - myslím že posloupnosti a řady, geometrie klasika + analytika a základy matalýzy. Měl jsem půjčenou od kámoše, ty příklady byly občas už docela hardcore, takže to záleží na zvážení..
Přehled matiky v úlohách, zase trochu jinak zpracovanej je u Ivana Buška v Řešených maturit. úlohách z matiky, zkrátka jen příklady i s postupama řešení, někomu to musí hodně vyhovovat, já to hodil docela brzo do kouta.
Víc asi neporadím:)
Diky vsem,
priznavam, ze Přehled středoškolské matematiky jiz mam. Je to velice dobre zpracovane, ale nektere casti se mi zdaji pro "samouky" dost komplikovane vysvetlene. Proste pro me, matematika zacatecnika je to psane az moc matematickym jazykem. Kouknu na toho Kubata.
Mně se líbí Odmaturuj z matematiky, učil jsem se z ní právě na maturitu. Teda učil... Jednou jsem si ji přečetl :-). Je sice trochu strohá, nic nerozkecává, ale je tam to nejzásadnější a je to docela jasně vysvětlené, narozdíl od Poláka, ve kterém je sice všechno, ale člověk, který není s matematikou úplně kamarád, z ní nepochopí takřka nic.
Ahoj, uvažuji o koupi Kompendia matematiky, ale Sneakfastův příspěvek mne odrazuje (a je to možná dobře). Co byste tomu konkrétně vytkly ? (teda krom toho že je tp původně německé a že tam něco chybí)... Je to s Přehledem středoškolské matematiky opravdu tak špatné na pochopení jak píše Drobosoft?
díky
Lukee napsal(a):
Mně se líbí Odmaturuj z matematiky, učil jsem se z ní právě na maturitu. Teda učil... Jednou jsem si ji přečetl :-).
Presne, kolego, spravny nazev cele teto serie je totiz "Odmaturuj a zapomen", neni to zdroj, ke kteremu by se dalo vracet :-)
Elvenking napsal(a):
Je to s Přehledem středoškolské matematiky opravdu tak špatné na pochopení
Polak "Přehled stredoskolske matematiky" se cte dobre a je srozumitelny (ciste muj nazor) - vrele doporucuji vcetne sbirek prikladu, a da se sehnat i v antikvariatu. Ja bych se osobne se svym Polakem roku 1972 nerozloucila, jsou tam i poznamky predchozich ctenaru :-)
Samozrejme, zalezi na ucelu - pri priprave k maturite prece jen dulezitejsi mit hodne napocitano a rozumet principum vypoctu, teorie se stejne nezkousi tak, ze by clovek odrikaval definice, dukazy apod. Je to spise doprovodna zalezitost k vypoctu.
Ted se navic dovoluje pouziti tabulek - proto je nutna dobra orientace prave v tech tabulkach, co budou u maturity (v posledni dobe take jsou inovovane a jinak usporadane - a nejsou spatne).
Take jsem si vsimla, ze i nove vydani "Kostky" je velikosti polovicni :-), take je to tak dobre akorat na prolistovani, proto spis si zapujcit, nez kupovat.
Pokud je v planu dalsi studium spojeny s matematikou (ne primo odborna matematika, ale technika apod.), tak je lepsi si poridit material typu Bartsche "Matematicke vzorce" nebo Rektoryse "Prehled uzite matematiky" - opet antikvariaty.
Kompendium jsem necetla, pouze jsem ho prohlizela v obchode, jei to kniha, bez ktere se da obejit a opet vyhrava Polak :-)
Ostatne, napiste, vlastnite nebo jste potkali nejakou kuriozni nebo jinak zajimavou matematickou knihu?
jelena napsal(a):
Ostatne, napiste, vlastnite nebo jste potkali nejakou kuriozni nebo jinak zajimavou matematickou knihu?
Skola mladych matematiku, dil 42, 43 a 59, celkem za 15 Kc :)
Asi to tehdy bylo urcene pro nadejne stredoskolske talenty a jako priprava na matematickou olympiadu, protoze mi to prijde celkem drsne na stredni skolu:) ale Posloupnosti a rady jsou dobre.
Ja jinak moc matematicke literatury nemam, i kdyz me dost bavi takove ty publikace pro laiky, nedavno jsem si udelal radost a koupil Podivuhodny svet elementarni matematiky od Kuriny a Pulpana, Historii cisla Pi v Levnych knihach:) a od Mlodinowa Eukleidovo okno - to je naprosto genialni vec, strasne me to bavilo. Taky jsem si chtel koupit to ceske vydani sbirky prikladu od Demidovice, ale zjistil jsem, ze je pro me az moc drahe - skoro 600 Kc. :/ ale jestli prekladatelsky tym zpracovaval i vysledky tak se divim ze to nedali rovnou za deset tisic:)
Demidovicovy sbirky vcetne navodu reseni (tzv. Antidemidovice) jsou ke stazeni na webu. Mate-li zajem, dam sem odkaz (ovsem vse je v rustine, coz pri studiu matematiky az tak nevadi).
Hodil jsem na rapidshare nekolik zajimavych matematickych knih. Budou spise napomocny vysokoskolakum, ale zajimave a uzitecne mohou byt i pro stredoskolaka. Je to zabalene cele v RAR a naleznete tam skoro 10 knih.
Je tam demidovic (asi 2krat), anti-Demidovic (asi 4 knihy), 2 knihy ve forme slidu (jedna anglicky - pres 1000 stranek, druha nemecky - vice nez 500 stranek,u obou se jedna o prehledy). Jako bonus jsem pak pridal vynikajici knihu o analyze a jejich aplikacich. Tato kniha obsahuje take teorii retezovych zlomku a nektere partie z analyticke teorie cisel. Doporucuji vsem precist. Jsou tam uvedeny i nektere historicke aspekty. Myslim, ze tato kniha se vam jen tak neomrzi. Je uvedena pod skratkou EleAna.pdf.
Prijemne studium.
Marian
Odkaz na stazeni je zde:
http://rapidshare.com/files/57035831/math.rar
Jen bych ještě případným zájemcům o knihy řekl, že žádné z těch knih není česky, takže nechcete-li louskat ruštinu/angličtinu/němčinu, ani to nestahujte ;-).
Dekuju za upresneni!
Demidovic se vydava v mnoha jazycich, ale v elektronicke podobe se vyskytuje v rustine (pravdepodobne). O anti-Demidovicovi vubec v jinych jazycich nez v rustine nic nevim. O zminovanych prehldech jsem jiz psal, ze jeden je v anglictine, jeden v nemcine. Pridal jsem je jen tak. Posledni kniha je pak v anglictine. V jinem jazyce k dispozici neni.
Takze pokud se najde nejaka dobra duse a naskenuje ceske vydani Demidovicovy sbirky, tak se mu napred klanim. Myslim, ze u matematiky az tak tyto tri cizi jazyky (N, R, A) nevadi.
Pokud jsem nekomu alespon trochu pomohl, budu rad, pokud jsem nekoho jen pobavil, taky dobre.
Marian
[edit] Proskuryakova stahnete zde
http://rapidshare.com/files/57093611/Pr … 381s_.djvu
Nasel by se nekdo, kdo by mi poradil nejaky odkaz na elektronicke ucebnice, multimedialni programy, nebo cokoli, co by mi pomohlo zvladnout stredoskolskou matematiku ke zkouskam na VS? Pripadne rady mi prosim poslete na jazzevec@yahoo.co.uk
Tohle se sem hodí..
Dostal jsem se k bibli českých matematiků, to jest Diferenciální a Integrační počet Vojtěcha Jarníka. Sám odkazuje na knihy čs. matematiků, kde se můžeme dočíst například o formálním zavedení číselných oborů od N po C.
Tady psal Marian o knize T. Šaláta "Reálná čísla". Jarník dále zmiňuje knihy.
K. Hruša - Elementární aritmetika
E. Čech - Čísla a početní výkony
...
Je zřejmé, že v těchto knihách půjde o celkem paradoxní záležitost ve výuce matematiky: Používáme intuitivně jakákoliv čísla, ale neznáme jejich základy. A je známou pravdou, že by se měl člověk učit věci od základů. Ale přiznejte se! Kdo věděl o Dedekindově teorií řezů dříve, než začal počítat s :). No ale dost minitraktátu :)
Zajímaly by mě další výrazné knihy z české matematické literatury. (samozřejmě něco klasického nebo různě pojednávacího, výcucy nemám na mysli :) )
+Hodně mě zajímá nějaká kniha, která vykládá obsah vyvozováním prvotních definic ze samotných axiomů matematiky. (a vůbec popis oněch axiomů)
A taková doplňující otázka :) Existuje nějaká možnost získat tyto velmi těžko dostupné knihy? Rozhodně se nabízí inzeráty, antikvariáty a další konvenční řešení. Ptám se, zda existuje nějaká speciální prodejna nebo se třeba šířením těchto publikací stará nějaké sdružení. Nebo elektronická forma. Nevím, netuším, co je vše možné :)
CzechMan napsal(a):
Hodně mě zajímá nějaká kniha, která vykládá obsah vyvozováním prvotních definic ze samotných axiomů matematiky. (a vůbec popis oněch axiomů)
Tahle veta me docela zaujala a priznam se, ze by me docela zajimalo, co myslis temi axiomy matematiky? Tedy nevim zda tomuto nahodou nerozumis vic nez ja cili nebudu predstirat, ze tomu nejak hluboce rozumim. Matematika ale podle meho neni postavena ne nekolika malo axiomech jako treba euklidova geometrie. Axiomu jsou v matematice tisice (axiomy zavadejici realna cisla, axoimy zavadejici telesa apod.). I pokud se bavime o tak zakladni veci jako je elementarni aritmetika, tak i tam uz je velmi dlouha cesta od axiomu az k nejakemu opravdu zajimavemu a obsahlemu tvrzeni.
Zajimalo by me tedy, co znamenaji ty tve prvotni definice a jake axiomy bys chtel mit v te knize popsane
Znejistil jsi mě, ale přesto vím, že jsem vždy měl tuto představu ...ani nevím odkud:
Axiom je základní prvek, jehož existence je daná. Která se nedokazuje a prostě JE.
Logicky (ale nijak prakticky) mám pocit, že něco jako axiom zavádějící reálná čísla není.
Vycházím z tohoto sledu myšlenek: Právě Dedekindova teorie, kde je potřebný "řez", zavádí R : zavedení konstrukce "řez" -> vysvětleno, že řez je struktura, která má tyto a tyto vlastnosti a dělá tohle a tohle.
Z čehož mi vyplývá, že "řez" není základ, ale dá se ještě různě na základě axiomů vysvětlit. Je zřejmé, že obor R je založen na existenci něčeho jako je "řez". A jak jsem psal výše, řez není nic elementárního a dá se vyvodit z axiomů. Pokud samotný základ R staví na něčem, co není elementární(axiom), pak by ani nic složitějšího v teorii R nemělo být axiomem celé matematiky.
(Axiom píši italikou, protože výraz možná špatně chápu a tím pádem je ve všech pádech používan naprosto nepovoleně :))
Třeba tato úvaha a hlavně to, co "cítím" z kontextu některých textů, mi dává pocit, že právě matematika je stejně jako euklidovská geometrie založena na nějakém "málu" axiomů
A po takové knize se sháním právě proto, že bych chtěl ony axiomy vidět někde vypsané ..(pravděpodobně) pomocí logické syntaxe.
Jenže jak dávám najevo hned v úvodu - možná je můj pohled na teoretické základy matematiky pouze špatnou premisou :)
K tem realnym cislum. Prijde mi, ze mas takovou predstavu, ze existuje pouze jeden jediny zpusob zavadeni realnych cisel. Tech zpusobu ale existuje mnoho. Nekdy se to treba dela tak, ze se axiomaticky zavedou realna cisla (je na to treba tusim trinact axiomu) a z realnych cisel uz se potom odvodi definice racionalnich, celych a prirozenych cisel.. Nebo se jde naopak od spodu, kdy se zavedou nejprve cisla prirozena pomoci peanovych axiomu (tech je nejak mene, rekl bych tak tri) a z nich se potom vyrobi dalsi obory jako jsou cisla cela, racionalni atd.
Abychom ale vubec mohli mit nejakou aritmetiku, potrebujeme teorii mnozin, ta je vybudovana pomoci nekolika axiomu na predikatove logice prvniho radu. Tato logika je vybudovana zase na svych axiomech atd.
Kniha, ktera tyto veci celkem dobre popisuje a muze tedy osvetlit nektere vase otazky je napriklad
Jaroslav Libicher, TEORETICKA ARITMETIKA, Pedagogicka fakulta v Ostrava, 1. vyd. (1977).
Kniha ma 225 stran a buduje se v ni vse od zakladu. Kniha je psana odborne, ale velice srozumitelne. Proto si myslim, ze pro matematika zacatecnika se bude velice dobre hodit. Pro lepsi predstavu o obsahu teto ucebnice vypisi jeji kapitoly:
I. Axiomaticka teorie mnozin
II. Cisla prirozena
III. Cisla cela
IV. Cisla racionalni
V. Cisla realna
VI. Cisla komplexni.
Autor pak odkazuje na dalsi literaturu (ceskou i zahranicni).
Lishaak napsal(a):
...
Jak se tak analyzuji, vychází mi, že má představa byla vážně chybná :)
Marian napsal(a):
..Jaroslav Libicher..
Děkuji! Při nejbližší příležitosti si ji povezu domů.
↑ jelena:
> Pokud je v planu dalsi studium spojeny s matematikou (ne primo odborna matematika, ale technika apod.), tak je lepsi si poridit material typu Bartsche "Matematicke vzorce" nebo Rektoryse "Prehled uzite matematiky" - opet antikvariaty.
Vypada to, ze se Rektorys stale prodava:
http://internetovy-obchod.msbox.cz/preh … 60-dp-342/
http://www.sevt.cz/produkt/prehled-uzit … -10358105/
Nemáte někdo zkušenosti s těmito knihami? Mám v počítači anglickou verzi a zdá se mi dobrá, ale chtěl bych tištěnou verzi (je jedno, jestli anglickou nebo českou), nemáte někdo tip?