Potřebovala bych pomoct s friedmanovými rovnicemi. Alespoň těmi základními, které říkají o hustotě a těplotě (atd) vesmíru v určitej čas po big bangu. Byla bych moc ráda, kdyby mi je sem někdo napsal a skrátěně napsal, co je co. Vopřed díky
↑ Brchnelka:
Zdravím,
to je taková (na můj pohled) zvlašní prosba. Možna by pro kolegy bylo jednodušší, pokud bys uvedla materiál, ze kterého studuješ, a co konkrétně dělá problém.
Bohužel více nebudu nápomocná - pokud bych měla více času, tak bych touto dobou studovala, co konkrétně Karolína Světlá netušila o Bolzano, než materiál ze stejného zdroje - Relativistická kosmologie. Kosmologie vysoko a široko překračuje možnosti mého chápání.
Děkuji za upřesnění.
↑ jelena:
Dobrý den,
Já studuju momentálne : ,, úvod do fyzikální kosmologie ´' a je toho tady spousta. Právě jsem si uvědomila, že žádat nějakej rozumnej vzorec bez derivací je hloupost a budu se je jednou muset naučit. Tak bych se alespoň chtěla zeptat, jestli neznáte nejakou dobrou knížku o kosmologii.
Děkuji.
Brchnelka napsal(a):
Já studuju momentálne : ,, úvod do fyzikální kosmologie ´' a je toho tady spousta.
Děkuji za upřesnění.
"Čeho je kde spousta?" - studuješ tento předmět a chybí k tomu dostatečná matematická znalost? Pak bych doporučovala například tento text nebo studijní texty FO (kapitoly z matematiky). Upřesní, prosím, na jaké matematické urovni se nacházíš.
Řekla bych, že ve článku Relativistická kosmologie, na který se odkazuji, vzorce k Friedman. modelům jsou už jako výsledky řešení (tedy v zápisu neobsahuji derivace) - na str. 358 (číslování textu). I když téma článku je mi zcela vzdálené, text mi přišel dobře čítelný.
K celé problematice je informací dost, například se snadným přechodem mezi tématy.
V Opavě máme v knihovně tuto knihu - Uvod do fyzikální kosmologie. Dříve, než ve čtvrtek, se knihovny nedostanu, abych řekla, jaký mám názor. Tipuji, že bude mít popularizační charakter. Pokud u vás v knihovně není, můžeš si to zajistit přes meziknihovní výpůjčku.
Jelikož já neseřadím ani planety za sebou a v otázce vzniku Vesmiru plně souhlasím se Senecou, že hvězdam se usmyslelo lépe, tak z tohoto tématu vystupuji a přenechám debatu více povolaným kolegům (kolegům děkuji). Asi i pro kolegy bude debata snadnější, pokud upřesniš své matematické základy a důvod, proč takový problém studuješ apod.
Ať se to podaří.
↑ Brchnelka:
Fyzikální kosmologii odhaduji jako obor patřící do nejvyšších pater fyziky, k jehož seriosnímu studiu a hlubšímu pochopení je potřeba dobře znát
nejen fyziku na elementárnějších úrovních, ale také například obecnou teorii relativity. Důkladné znalosti z matematiky (mezi nimiž "derivace" stojí
někde na začátku), jsou rovněž nezbytné. Ale jistě existují i různá populární pojednání podávající (případně i zjednodušeně) přehled nejdůležitějších
výsledků, což může být zajímavé i samo o sobě a pro prvotní náhled do oboru postačující.
Brchnelka napsal(a):
Já studuju momentálne : ,, úvod do fyzikální kosmologie ´' a je toho tady spousta.
Tímto myslíš, že čteš tuto knihu? :
http://www.kosmas.cz/knihy/123092/uvod- … osmologie/
(Ano, psala teď o ní i Jelena) Ať už ano nebo ne, je to velmi přehledně psaná kniha o kosmologii, kterou bych doporučil každému. Nicméně každému, kdo zná kompletně Einsteinovu Obecnou teorii relativity. Bez těchto znalostí se o tom dá jen lehce filozofovat na úrovni "když je nějakási kosmologická konstanta kladná a dostatečně veliká, pak se vesmír bude rozpínat už navěky". Pokusit se to ale nějak pochopit bez základů z OTR nelze. Cesta od matematiky, kde se začíná derivovat k matematice, která se používá v OTR je na nemálo let studia vysoké školy. Shrnutě je dobré znát z matematiky toto (porozumět):
Derivace a integrál
Obyčejné diferenciální rovnice
Parciální diferenciální rovnice
Variační počet
Lineární algebra
Riemannova geometrie
Každému z těchto témat je dobré alespoň trochu rozumět pro základní pochopení vztahů v relativitě. Osobně si dost dobře nedovedu představit, že bych měl tucha o co tam jde, nemít tento základ.
V opačném případě můžu doporučit populární literaturu
http://www.kosmas.cz/knihy/121850/cerne … rceny-cas/
http://www.kosmas.cz/knihy/104657/vesmir-v-kostce/
V podstatě jakoukoliv literaturu, kterou napsali S.Hawking, K.Thorne, J.A.Wheeler, Ch.W.Misner, B.Carter, R.Penrose, V.Frolov, (S.Chandrasekhar)
Z českých pak J.Bičák, K.Kuchař, O.Semerák, J.Horský
Tihle lidi napsali buď knihy a nebo články, které jsou populární a dá se jim na jisto věřit. Bohužel se najdou i články nebo knihy, které sepsal nějajaký laický nadšenec a často v této oblasti může člověk narazit na opravdu bizardní mistifikace. U knih to tak časté není, u článků ale ano. Rozhodně netvrdím, že co napsal někdo jiný než výše zmíněný jsou blbosti (kdybych se víc snažil, tak bych si vzpoměl na více autorů), ale články od nich jsou jakousi zárukou kvalitního populárního článku ;-)
↑ rughar:
Děkuji všem moc za odkazy. Jo, problém byl v tom, že neovládám matematiku na takové úrovni. Děkuji taky , že jste mi ukázali, so se mám z matematiky doučit. Vesmír v kostce (S.Hawking) jsem četla. ( Taky i teorie všeho nebo stručná historie času v obrazech). Tak si asi jdu půjčit nejakou knihu o matematice do knihovny.