Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, resim jeden priklad a za boha nemuzu prijit na to co delam spatne. . .
Civka je slozena ze dvou stejnych kotoucku s polomerem a hmotnosti nasazenych na lehke osicce s polomerem . Nit navinuta na ose civky je pripevnena ke stropu. Vzdalenost civky od stropu je . Z teto polohy se civka zacne spoustet dolu.
Jake je svisle zrychleni teziste civky?
(nevim jestli je z popisu jasna situace - kdyby ne, tak nakreslim obrazek, ale pri mem umeni v metapostu to bude na dyl . . . ). Jestli nekdo mate Feynmana 1 tak je to str 272 priklad 19.17. .
Moje reseni:
pohybova rovnice soustavy
, kde je vysledna sila urcyhlujici teziste soustavy, je gravitacni sila, je tazna sila lana
(dosazeny hodnoty ze zadani)
tazna sila roztaci soustavu civek, tedy plati
pro moment setrvacnosti soustavy plati
( se krati s kvuli poctu civek. . )
a pro uhlove zrychleni plati
Po dosazeni a vyjadreni mi vyslo
a spravny vysledek dle knihy je
Fakt nevim co mam spatne. . . . Za jakoukoli radu Diky moc.
↑ Azeret:
Zdravím,
když se dívám na zadání z ruského vydání Sbírky příkladů (1967), číslování stejné (str. 62 djvu) - tak je přímo uvedeno, že hmotnost civky je zanedbatelná, tedy v momentu setrvačnosti (myslím) nemá byt malé r, ale jen (1/2 se kratí jak píšeš).
Pomůže?
Řešení jsou od str. 114 djvu (pokud budeš potřebovat nějaký krátký pracovní překlad, děj vědět).
↑ jelena:
Tak jsem to spocitala pomoci tve aproximace a vysel spravny vysledem, ale teda nechapu proc se takove aproximace dela. . . vzdyt to jde bez problemu spocitat i bez ni.
Navic mi prijde trochu nelogicka ( pokud je mala civka nehmotna, tak se jedna o duty valec a ten ma moment setrvacnosti . . . . na vztah, ktery pises (a ktery je dle vysledku spravny) by se to podle me redukovalo k
kdyby byla zanedbatelna hmotnost male civky a take jeji polomer (ale to by tam pak nebyl zadny rotacni moment . .). ). . . . .No ta aproximace se mi proste fyzikalne nelibi. .
ale co uz -diky moc (jinak bych to pocitala dalsich spoustu dni :) )
↑ Azeret:
Také děkuji a také si myslím, že to překombinovali - když je v zadání "kotouč", tak si představim, že je plný. Ale, jak píšeš, bez civky by nešlo přenášet rotaci.
Stránky: 1