Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ano, pochopila jsem to.
Jenom ted jsem si všimla že mám chybu zde dnes ve 20:47 , já jsem to udělala na obecnou rovnici,ale mám to udělat parametrickou rovnici a to nevím jak. Děkuji za pomoc.
↑ Stýv:
Takže to bude u Va, směrový vektor=(5,8) a p:x=5+5t a y=6+8t? a tím pádem tam nemusí být ten výpočet na obecnou rovnice, že?
↑ Lucinecka88:
Přesně tak. A jen aby to bylo úplné a dokonalé, ještě bych bokem uvedl, že .
↑ teolog:
Takže jsem udělala něco co jsem nemusela. Asi nejsem normální. Jdu to celé předělat. Děkuji
↑ Lucinecka88:
Tak minimálně jste si procvičila hledání obecné rovnice přímky. Ikdyž chápu, že v takovouto "denní" dobu má člověk jiné priority :)
↑ teolog:
Máš ještě před sebou asi 50 příkladů a to musím do zítřejšího večera udělat a poslat učitelce na zkontrolování, takže mě nic jinýho nezbývá než jen dělat. Když jsme u té obecné rovnice, chtěla bych se zeptat jak mám převést x=2, y=3t na obecnou. Podle mě to nemá řešení.
↑ Lucinecka88:
Tak to Vám držím palce.
Zkuste si udělat malý obrázek, zakreslete si ten bod a vektor (berte z parametrické rovnice) a hned to uvidíte.
To je parametrická rovnice a nevím jak to myslíte s tím zakreslením.
↑ Lucinecka88:
Z parametrické rovnice vidíme, že přímka je určena bodem [2,0] a vektorem (0,3). Tak si to zkuste jen tak načrtnout.
takže to bude x=2? výpočet na to žádný není?
↑ Lucinecka88:
Přesně tak. Tak je to vždy, když u jedné z parametrických rovnic chybí parametr. Znamená to, že směrový vektor přímky má jednu složku nulovou a tedy že přímka je rovnoběžná s jednou ze souřadnicových os.
aha, děkuji. Asi bych měla jít spát, už mě to moc nemyslí.