Muzu poprosit ze sestavenim soustavy rovnic?Otec je o 8 let starsi,nez trojnasobek stari syna.Za 20 let bude otec dvakrat tak stary,jak je jeho syn ted.Jak stary je otec a jak stary je syn? takže dejme tomu,že syn je.......y
otec je.....x
8-3y=x?
dal pak uz nevim...

↑ leonietta:
Podle Vašeho zadání vypadá soustava takto:
3y+8=x
x+20=y
Tato soustava má řešení y=-28, x=-76, což je evidentně nesmysl. Nicméně sostava je sestavena dobře a výpočet je rovněž správný.
Z toho soudím, že zadání obsahuje chybu. Podle mne by měla druhá podmínka znít takto:
Za 20 let bude otec dvakrát tak starý, jako jeho syn.
V tomto případě by soustava vypadala takto:
3y+8=x
x+20=2(y+20)
A řešení je x=44 a y=12, což je celkem smysluplné.
Mate pravdu,ale zadala jsem to presne jak jsem mela v zadani.Jestlize mam zadani V peveckem krouzku bylo o 8 zaku vice nez v krouzku rucnich praci.Po prijeti dvou novych zaku do kazdeho z krouzku jich bylo v peveckem dvakrat vice nez v tom druhem.Kolik zaku bylo v jednotlivych krouzcich?Zajima me zda jsem sestavila tu rovnici spravne.x...pevecky,y....rucni prace
y+8=x
2(x+2)=y

↑ leonietta:
První rovnice je dobře, druhá nikoliv.
Jednu chybu snad opravíte po přečtení zadání, konkrétně této části: ...po prijeti dvou novych zaku do kazdeho z krouzku
A druhá chyba se týká toho dvojnásobku. Uvědomte si, která skupina je větší. A když to dáme do rovnosti, tak kterou skupinu musíme zvětšit, aby se počet členů kroužků rovnal?

↑ leonietta:
To už je dobře.

↑ leonietta:
Ano, výsledek je v pořádku.