Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 08. 2010 00:50 — Editoval Terey540 (22. 08. 2010 03:57)

Terey540
Zelenáč
Reputace:   

Hádanka .....nebo .....vtip??

Zdravím Vás lidičky,
chtěl bych Vás poprosit o pomoc.
Vůbec si nevím rady s tímto obrazcem.
Pár lidí mi říkalo, že to je nemožné udělat. Existuje nějaké pravidlo jak zjistit, zda je to možné udělat nebo ho udělat jedním tahem?

odkaz na obrazec:
http://www.sdilej.eu/pics/5d605cab09f85 … 4ee756.JPG

1.obrazec nakreslit jednim tahem (uprostred se muze prekrizit)
2. muzete zacit z jakehokoliv bodu

Zda někdo přijde na realne řešení jednim tahem, ať mi dá vědět na foru nebo na email...postup ať mi napíše nebo nakreslí.
Rád se prvnímu dotyčnému, kdo to vyresi jednim tahem finančně odměním.

Jirka email: gflash@seznam.cz

#2 22. 08. 2010 01:27

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Hádanka .....nebo .....vtip??

↑ Terey540:
Tento problém se týká teorie grafů, což je téma, o kterém nevím vůbec nic.
Přesto mi to nedalo, abych nezkusil hledat na googlu a podařilo se mi vygooglit dvě pravidla:

Graf (obrazec) lze nakreslit jedním tahem, pokud:
a) z každého vrcholu vede sudý počet spojnic
nebo
b) právě ze dvou vrcholů vede lichý počet spojnic a z ostatních sudý počet.

Takže podle těchto dvou pravidel Váš obrazec jedním tahem nakreslit nelze.

Ale ještě jednou zdůrazňuji, že toto není téma, kterému bych rozuměl.
Jen jsem se chtěl podělit o to, co jsem našel na internetu. Ale na internetu se skutečně dá najít ledacos, takže můj příspěvek berte hodně s rezervou a počkejte si na odpověď někoho věci znalejšího.

#3 22. 08. 2010 01:31 — Editoval Oxyd (22. 08. 2010 01:39)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Nu, nejde to.

Proč? Opísmenkujme si obrázek:

http://oxyd.tajnaholka.info/graf-opismenkovany.jpg

S bodem D sousedí lichý počet čar, konkrétně pět. Nemůžu jít dvakrát po stejné čáře, takže když do tohohle bodu vstoupím po jedné čáře, musím ho opustit po jiné -- můžu do něj táhnout tužkou dvakrát a opět ven z něj dvakrát. Ale potřebuju do něj táhnout pětkrát -- je tam pět čar. Pátý tah do bodu D můžu udělat až na konec -- až nebudu potřebovat tužkou odjet nikam dál.

Dobrá, tedy. Ale bod F je stejný případ -- dvakrát do něj, dvakrát z něj a na popáté už z něj nemůžu. Tak v bodě F kreslení začnu -- jednou z něj, jednou dovnitř, jednou ven, jednou dovnitř, jednou ven -- to je pět čar, přesně kolik potřebuju.

Takže musím začít v bodě F a skončit v bodě D. Nebo naopak, to je jedno.

Ale body H a B jsou stejné případy -- sousedí s nimi pět čar. Ale počáteční i koncový bod už mám vybraný. Takže třeba do bodu H vjedu tužkou jednou, pak ho opustím po jiné čáře. Pak se do něj vrátím po další čáře a opustím ho po ještě jiné. No ale pak se do něj vrátím po páté po poslední čáře a už nemám jak se z něj dostat. Kreslení jsem ještě nedokončil -- končím v bodě D nebo F, nikoliv H. Nemůžu se z toho bodu dostat, aniž bych opakoval tah po stejné čáře.

Achjo. Nejde mi to dokazování dneska. Možná někdo dokáže sepsat srozumitelnější odůvodnění, že to nejde?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#4 22. 08. 2010 01:40

teolog

↑ Oxyd:
Řekl bych, že v bodě s lichým počtem spojnic můžu začít a ve druhém bodě s lichým počtem můžu skončit.
Takže dva body s lichým počtem spojnic je ještě OK (viz klasický domeček jedním tahem). Ale tady jsou takové body čtyři. Proto to nejde.

http://www.sdilej.eu/pics/ca8829112cade75154061ecb5dad06f6.jpg

#5 22. 08. 2010 01:43

Oxyd

↑ teolog:

Přesně tak. Když mám právě dva body s lichým stupněm tak je to v pořádku. Editoval jsem svůj příspěvek už asi podruhé. Teď by to snad mělo být v pořádku, ale nejsem si jistý jestli to je pochopitelné.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.

#6 22. 08. 2010 01:45

teolog

↑ Oxyd:
Pochopitelné to je celkem dobře. Já jsem výše dvě uvedená pravidla někde opsal a vůbec jsem o nich nepřemýšlel.
Ale po přečtení Vašeho příspěvku mi docvaklo, jak je to jednoduché.

#7 22. 08. 2010 01:55

Oxyd

↑ teolog:

Jako podmínka nutná je to jednoduché. Je zajímavé, že je to dokonce podmínka postačující: platí totiž i obrácená implikace. Pokud je počet vrcholů, do kterých vede lichý počet hran, roven nule nebo dvěma, pak se dá obrázek (graf) nakreslit jedním tahem. Tady je důkaz poněkud složitější -- tím spíš ve vší obecnosti.

Zápatí