Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, strašně moc prosím o pomoc. Narazila jsem na pár úkolů a vůbec si s něma nevím rady. Děkuji za rady a nakopnutí.
1) Vypočtěte délky výšek v trojúhelníku ABC, je-li A=[3,7], B=[5,-1], C=[-3,5].
2)Určete velikost stran a vnitřních úhlů trojúhelníku ABC, je-li A=[7,-3], B=[1,8], C=[-4,3]
↑ Lucinecka88:
K příkladu 1):
Na výpočet délky výšky potřebujeme znát dva koncové body. Jedním bodem je vrchol, který známe ze zadání. Druhý bod je průsečík výšky a strany na výšku kolmé.
Pro výpočet průsečíku je nutné znát rovnice obou přímek (výšky a strany).
Rovnici strany dát dohromady ze zadaných bodů už umíte (viz Váš postup).
Rovnici výšky umíte rovněž (viz tento postup).
Takže pomocí již naučeného získáte dvě rovnice. Z nich spočítáte průsečík.
A pak už stačí jen použít vzorec na vzdálenost dvou bodů.
↑ Lucinecka88:
K příkladu 2):
Ze vzorce pro vzdálenost bodů snadno spočítáte délky stran.
Pro velikost vnitřních úhlů lze použít vzorec pro odchylku vektorů. Takže pro každou stranu je nutné najít směrový vektor a pro každou dvojici stran pomocí dvojice vektorů se úhel spočítá poměrně snadno.
↑ jarrro:
Nechápu jak to myslíš. Děkuji za vysvětlení.
↑ Lucinecka88:nekontroloval som to len som odpovedal na otázku akú rovnicu použiť na zistenie vzdialenosti dvoch bodov je to z pytagorovej vety odmocnina zo súčtu mocnín rozdielov súradníc a Mr.Pinker má pravdu pri výškach stací skúmať vzdialenosť protiľahlej strany od vrcholu
Děkuji všem, ale ted jsem trochu v prdeli s tím jak to mám vypočítat.
↑ Lucinecka88:
Výška na stranu a (v_a)
Směrový vektor přímky BC
Normálový vektor je (3; 4)
Rovnice přímky BC je: dosazení bodu B dopočteme c
3*5-4+c=0
c=-11
Rovnice přímky BC je:
Velikost výšky v_a je vzdálenost bodu A od přímky BC
Obecně:
Máme-li přímku a bod A (x_0; y_0) pak vzdálenost je:
tedy:
Obdobně vypočítáš délky ostatních 2 výšek
Obrázek
↑ Lucinecka88:
Jestli jsem Vás nějak svým návrhem postupu zmátl, tak se omlouvám. Je pravda, že postup od kolegů je rychlejší a jednodušší.
Mne jen při tom zadání napadlo využít toho, co jsme spolu počítali den před tím. Proto jsem ten postup volil jako průsečík dvou přímek.
↑ Lucinecka88:
2)
Vzdálenost AB
Vzdálenost AC
Vzdálenost BC
Výpočet úhlu alfa
Ostatní 2 úhly stejným způsobem.
Nebo si všimnout, že trojúhelník je rovnoramenný, a proto úhly beta a gama mají stejnou velikost.
tedy:
Děkuji všem za pomoc. omlouvám se že jsem tu dřív nenapsala,ale dneska jsem měla zkoušku z ekonomiky tak jsem se učila na to. Strašně moc děkuji za vysvětlení té 1 kratším způsobem. Ještě bych se chtěla zeptat, nemá se u 1 do té rovnice dosadit bod A, aby jsme zjistili to c?
↑ Lucinecka88:
Ne, pro zjištění c musíš dosadit bod B nebo C, protože strana a (BC) prochází uvedenými body.
Výška je kolmá na tuto stranu a a ta prochází bodem A.
Velikost tévýšky vypočítáš jako vzdálenost bodu A od přímky BC
dle výše uvedeného vzorce.
↑ Lucinecka88:ak myslíš priamku BC tak bod A na nej neleží
Mám tu 1 prosím správně vypočítané?
a=5,2
b=8,2
c=6,3
Děkuji všem za velkou pomoc.