Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 08. 2010 13:43 — Editoval Asinkan (22. 08. 2010 13:34)

Asinkan
Reputace:   

Funkcionální analýza

Uveďte příklad funkce $u$ pro kterou platí:

$u\in L^2(0,1)$ a $u^2\notin L^2(0,1)$

pro připmenutí $L^2(0,1)$ značí množinu funkcí (lineární prostor ) jejichž Lebesqueův integrál $\int_0^1 |u(t)|^2 dt$ je konečný. Patrně by funkce $u$ mohla být i komplexní.

Děkuji

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

• (téma jako vyřešené označil(a) Asinkan)

#2 20. 08. 2010 14:35 — Editoval Rumburak (24. 08. 2010 09:10)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Funkcionální analýza

Co třeba $u(x) \,:= x^{-\frac{1}{4}}$ ?

Funkci, která by řešila úlohu a byla by při tom na uz. intervalu [0, 1] spojitá, bys ale hledal marně.

EDIT : $L^2(0,1)$ znamená prostor funkcí, pro něž jsou konečné OBA L-integrály 

$A\,:=\int_0^1 u(t) dt$,   $B\,:=\int_0^1 |u(t)|^2 dt$.

Jestliže B je konečný a A existuje, pak pomocí tuším že SCB nerovnosti  lze ukázat (neboť integrujeme přes množinu konečné míry),
že také A má konečnou hodnotu. Nicméně aspoň existenci integrálu A je nutno předpokládat - z existence ani konečnosti integrálu B
existence A nevyplývá.

Příklad:  Budiž M Lebesguevsky neměřitelná podmnožina intervalu [0, 1] , $c_{\small M} $ její charakteristická funkce,  $u\, := 2c_{\small M} \,-\, 1$ .
$\int_0^1 u(t) dt$ zřejmě neexistuje, zatímco na [0, 1]  je $|u| \eq 1$, takže $\int_0^1 |u(t)|^2 dt = 1$.

EDIT 2:  Předopklad na konečnost integrálu A je příliš silný, je nutno nahradit ho předpokledem funkce u je měřitelná na intervalu (0, 1) .

Viz též ↑ BrozekP:, ↑ Rumburak:

#3 22. 08. 2010 13:44

Asinkan
Reputace:   

↑ Rumburak:
JJ máš pravdu, to bude ono. Dík

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#4 22. 08. 2010 13:59

Pavel Brožek
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Rumburak:

Skutečně je v definici $L^2(a,b)$ konečnost integrálu A? Co si pamatuji (a wikipedie zdá se souhlasí), tak $u\in L^p(a,b)$ pokud je $u$ měřitelná a $\int_a^b|u|^p\textrm{d}\mu<\infty$. Podle této definice by např. $\frac1x\in L^2(1,\infty)$, podle tvé ale integrál A není konečný, tedy $\frac1x\not\in L^2(1,\infty)$.

#5 23. 08. 2010 10:01

Rumburak

↑ BrozekP:
Já to mám v povědomí s podmínkami na konečnost obou integrálů, rovněž i název "funkce integrovatelné s p-tou mocninou" chápu jako
speciální případy funkcí integrovatelných.

Ale jak jsem teď zjistil například i zde http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~ttel/kapitola3.pdf , podmínka na konečnost integrálu A opravdu nebývá uváděna.

Pro "moje" pojetí prostoru L2 jsem zatím našel oporu v Rektorysově Přehledu užité matematiky kap. 16. 1. Ale příležitostně se podívám i do
další literatury, kterou ale momentálně nemám po ruce.

#6 24. 08. 2010 09:04

Rumburak

↑ BrozekP:
Náhledem do několika pramenů, zejména Fučík, John, Kufner: Prostory funkcí I,  ale i dvou dalších, jsem zjistil,  že  Tvoje stanovisko
je v souladu s těmito zdroji, zatímco přítup prof. Rektoryse (jímž jsem byl nejspíše ovlivněn) je zřejmě ojedinělý.  Díky za informaci.

#7 24. 08. 2010 10:11

Pavel Brožek
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Rumburak:

Já také děkuji za informaci.

Zápatí