Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Uveďte příklad funkce
pro kterou platí:
a 
pro připmenutí
značí množinu funkcí (lineární prostor ) jejichž Lebesqueův integrál
je konečný. Patrně by funkce
mohla být i komplexní.
Děkuji
Co třeba
?
Funkci, která by řešila úlohu a byla by při tom na uz. intervalu [0, 1] spojitá, bys ale hledal marně.
EDIT :
znamená prostor funkcí, pro něž jsou konečné OBA L-integrály
,
.
Jestliže B je konečný a A existuje, pak pomocí tuším že SCB nerovnosti lze ukázat (neboť integrujeme přes množinu konečné míry),
že také A má konečnou hodnotu. Nicméně aspoň existenci integrálu A je nutno předpokládat - z existence ani konečnosti integrálu B
existence A nevyplývá.
Příklad: Budiž M Lebesguevsky neměřitelná podmnožina intervalu [0, 1] ,
její charakteristická funkce,
.
zřejmě neexistuje, zatímco na [0, 1] je
, takže
.
EDIT 2: Předopklad na konečnost integrálu A je příliš silný, je nutno nahradit ho předpokledem funkce u je měřitelná na intervalu (0, 1) .
Viz též ↑ BrozekP:, ↑ Rumburak:
↑ Rumburak:
JJ máš pravdu, to bude ono. Dík

↑ Rumburak:
Skutečně je v definici
konečnost integrálu A? Co si pamatuji (a wikipedie zdá se souhlasí), tak
pokud je
měřitelná a
. Podle této definice by např.
, podle tvé ale integrál A není konečný, tedy
.
↑ BrozekP:
Já to mám v povědomí s podmínkami na konečnost obou integrálů, rovněž i název "funkce integrovatelné s p-tou mocninou" chápu jako
speciální případy funkcí integrovatelných.
Ale jak jsem teď zjistil například i zde http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~ttel/kapitola3.pdf , podmínka na konečnost integrálu A opravdu nebývá uváděna.
Pro "moje" pojetí prostoru L2 jsem zatím našel oporu v Rektorysově Přehledu užité matematiky kap. 16. 1. Ale příležitostně se podívám i do
další literatury, kterou ale momentálně nemám po ruce.
↑ BrozekP:
Náhledem do několika pramenů, zejména Fučík, John, Kufner: Prostory funkcí I, ale i dvou dalších, jsem zjistil, že Tvoje stanovisko
je v souladu s těmito zdroji, zatímco přítup prof. Rektoryse (jímž jsem byl nejspíše ovlivněn) je zřejmě ojedinělý. Díky za informaci.

↑ Rumburak:
Já také děkuji za informaci.
Stránky: 1